Oluk Köprü
Antik dönemde adı Eurymedon olan Köprüçay'ın üzerindeki Oluk Köprü
Geçiş ücretiÜcretsiz
Türkiye üzerinde Oluk Köprü
Oluk Köprü
Oluk Köprü (Türkiye)

Oluk Köprü (eski adı: Eurymedon Köprüsü), Türkiye'de, Roma İmparatorluğu'nun Pisidya eyaletinin başkenti antik Selge şehri yakınında, eski adıyla Eurymedon olan Köprüçay nehri üzerinde bir Roma köprüsüdür.[1] Yapı, Pamphilia kıyılarından Psidia bölgesine uzanan bir yolun üzerrıne yer alıyordu.[1] Nüfus yoğunluğu düşük bir bölgede kurulu olan köprü, Köprüçay nehrini Beşkonak köyünün yakınında geçer ve yüksekliği nedeniyle dikkat çeker.[1]

Son derece iyi korunmuş olan antik yapı 14 metre uzunluğunda ve 3,5 metre genişliğinde, yol sathının genişliği ise 2,5 metredir.[1] Tek kemerinin açık genişliği yakl. 7 metredir, harç kullanılmadan birleştirilen kamalı kesme taşların kalınlığı ise 60'ar santimetredir.[1] Kullanılan yapı tekniği ve taş işçiliğinin sağlamlığı, Selge'nin parlak dönemi olan m.s. 2. yüzyılda yapılmış olduğuna işaret olarak kabul edilir.[2]

Nehrin akıntı yönünde 42 km ilerisinde Aspendos yakınlarında, ikinci bir antik köprü olan Köprüpazar Köprüsü bulunur.[3]

1. ^ a b c d e Galliazzo (1994), S. 409
  2. ^ Galliazzo (1994), S. 410