Palermo, Arnavutluk’un güneyinde, Korfu Adası’nın kuzeyinde, Adriyatik Denizi sahilinde yer alan küçük bir limandır. Palermo Kalesi ise limandan denize uzanan küçük bir tepenin üzerinde yer alan üçgen şeklinde bir kaledir. Kaleye “Porto Palermo Castle” yani Palermo Limanı Kalesi de denmekteydi. Bu kale daha çok o sahiller ile limanın muhafazası ve gemi geçişinin denetlenmesi amacıyla yapılmış olup kale etrafında yerleşim hemen hemen hiç yoktur. Kalenin etrafında depolar, bir ev ve bir Rum kilisesi mevcuttur.

Kalenin hangi tarihte yapıldığı kesin olarak bilinmemektedir. Bu konuda yaygın görüş kalenin Tepedelenli Ali Paşa tarafından 1806 yılında yaptırıldığıdır. Diğer görüş ise kalenin Venedikliler tarafından yaptırılıp Tepedelenli Ali Paşa Dönemi’nde tekrar elden geçirildiğidir.

Osmanlı Dönemi’nde Delvine Kazası’na bağlı olan Palermo Kalesi, 1912 yılında Balkan Savaşı ile Osmanlı hâkimiyetinden çıkarak Arnavut Prensliği’ne katılmıştır. Palermo günümüzde Arnavutluk Devleti’ne bağlı bir limandır.

Porto Palermo Kalesi
ArnavutçaKalaja e Porto Palermos
Himara, Arnavutluk
Durrës Kalesi
Durrës Kalesi
ArnavutçaKalaja e Porto Palermos (Arnavutluk)
Koordinatlar40°03′44″N 19°47′26″E / 40.062317°K 19.790475°D / 40.062317; 19.790475
Yapı bilgisi
Yapı sahibi Arnavutluk
Yapı tarihçesi
İnşa ettirenSon halini Tepedelenli Ali Paşa döneminde almıştır.
Garnizon bilgisi
Kullananlar Arnavutluk
Kaleden manzara

Porto Palermo Kalesi (Arnavutça: Kalaja e Porto Palermos), Arnavutluk'un güneyindeki Himara'da yer alan bir kaledir. Arnavutluk Rivierası boyunca, Himara'nın birkaç kilometre güneyinde, Porto Palermo koyunda yer almaktadır. Huffington Post, Porto Palermo'yu 2014 yılında 15 keşfedilmemiş Avrupa destinasyonu arasında ilk sırada listelemiştir.[1] Llamani plajı ile birlikte bölge, Arnavutluk Hükûmeti tarafından Korunan Peyzaj statüsüne sahip koruma alanı ilan edilecektir.[2]

1. ^ "15 Undiscovered European Destinations". Huffington Post. 7 Nisan 2014. 27 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Eylül 2020.
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 21 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Eylül 2020.