Patara Kent Bazilikasında ilk kazı çalışmaları 1989 yılında başlamış ama kısa sürmüştür. 2013-2019 yılları arasında yeniden girişilen kazı ve arkasından rölöve çalışmaları yapının tamamen ortaya çıkarılmasını ve belgelenmesini sağlamıştır. Söz konusu bu çalışmalar, bölgenin ve kentin Erken Hıristiyanlık ve Doğu Roma Dönemi arkeolojisine; bu dönemin sanat, mimari ve litürji araştırmalarına önemli katkılar sunmuştur.

Bazilika, Erken Hristiyanlık Dönemi’ne tarihlenen Geç Antik Surun doğusunda extra muros (duvarı dışı) olarak inşa edilmiştir. Kapladığı 180 metrekarelik alanla Likya’nın büyük Erken Hristiyanlık Dönemi bazilikalarından biridir. Tüm kiliselerde olduğu gibi Doğu-Batı doğrultusunda uzanan kilise üç neflidir. Peristilli bir atrium ve narteksten oluşan transeptli bir plana sahiptir. Bu plan tipi, transept bölümünü çevreleyerek doğuya uzanan koridorlarla ‘Kısaltılmış Haç Transept’ olarak adlandırılır.

Kent Bazilikasında dört yapı evresi tespit edilmiştir. MS 5. yüzyılın ikinci yarısına tarihleyebileceğimiz ilk evrenin sonunda yapı, muhtemelen bir deprem sonucunda yıkılmış, MS 6. yüzyılda güneyindeki mekanların eklenmesiyle Episkopeion’a (piskoposluk kilisesi) dönüştürülmüştür. Ana apsisin güneydoğusuna eklenen trikonkhos yapısı ile ikinci evre son bulmuştur. Üçüncü evrede, MS 11. yüzyıla tarihlenen ve orta nefin kuzeybatısında yer alan şapel inşa edilmiştir. Bazilika çevresi ve içindeki mezarlar da bu döneme aittir. Son evre ise atriuma inşa edilen konutlar ve işlikleri kapsar.

Patara Excavations – Patara Kent Bazilikası