Athena Kutsal Mahalli şehrin tanrıçası “zafer getiren” Athena’ya ve Zeus’a adanmıştır. Pergamon’un bilinen en eski tapınağıdır.(M.Ö 4.yy). Tapınak Dor düzeninde 6x1O sütunlu bir peripteros olup sellası ikiye bölünmüştür. Bugün yalnız temelleri görülebilir Eumenes Il zamanında (mö. 197-159) iki nefli kuzey galerisi ile buna bağlanan kitaplık kurulmuştur. Kitaplığın esas salonunda podium ve kitap raflarının bağlandığı delikler halâ görülebilir. Aynı odanın kuzey duvarı önündeki kaide üzerinde Athena Parthenos heykeli duruyordu (Atina’daki ünlü heykelin daha küçük bir kopyası). Kaynaklara göre kitaplıkta bulunan 200.000 kitap rulosu mö. 41 yılında Antonius tarafından Kleopatra’ya hediye edilmiştir. Doğu yandaki giriş kapısı ile galeri de Eumenes Il zamanına aittir. Güney galeri ise daha sonra mö. 2.yüzyılda eklenmiştir. Kutsal mahallin geniş avlusunda galerilerde Pergamon eserleri ve Galatlara karşı zaferlerini simgeleyen adak hediyeleri duruyordu. Avlunun ortasındaki yuvarlak kaide üzerinde olasılıkla imparator Augustus’un (mö. 31-m.s. 14) bir heykeli vardı.