Batı hamamına doğru giderken sol koldaki mekanlardan birisinde özel, mozaikli bir zemine rastlanmış. Mozaikler açığa çıkarıldıktan sonra zarar görmemeleri için demir bir parmaklıkla kapatılmış mekan. Bilgilendirme tabelasında şu bilgiler aktarılıyor:

2013 yılında ziyaret açılan Sütunlu Batı Cadde’nin Güney Portikosu’nda diğer dükkânlardan ayrılan mekânın uzun kenarlarını oluşturan duvarlar, üstte tonozla birbirine bağlanmıştır. 6.00×7.30 m. boyutlarındaki yapının korunabilen yüksekliği 6.00 m.’dir.

Yapıda iki farklı mimari evre saptanmıştır. Bunlardan ilki oval formlu niştir Kondisyonu sağlam olan düzenlemenin cephesi renkli mermerle kaplanmıştır. Derinliği 0.40 m.’yi bulan düzenleme ile yapının duvarlarında izlenen freskler MS 6 yy.’da yapıya eklenmiştir. Perge’de kazısı yapılmış en büyük dükkân olan mekânın zemininde mitolojik bir kompozisyonun betimlendiği merkezde 4 savaşçı/kahraman figürü izlen m ektedir. Savaşçıların üzerinde, “Nephele” elleriyle kavradığı  Iphigeneia’yı göğe yükseltmektedir.

Sahnenin altında sol yanda birbirlerine yakın duran üç erkek figürü seçilmektedir. Künyelere göre ikinci figür “Agamemnon”, üçüncü figür “Odysseus” olmalıdır. Karşı taraftaysa, “Akhilleus” ile “Aias” simgelenmiştir. Solda, elinde mızrak tutan Akhilleus’tur. Savaşçının yanında miğferi ve mızrağı seçilebilen Aias durmakta dır. Künyelerin yani sıra sahnenin solundaki yazıtta: “Zoilos ve Bkygos yaptılar/yaptırdılar (?)” ifadesi geçmektedir

Mozaikte Antik Dönem’e damgası vurmuş olan Troia Savaşları’ndan bir sahne canlandırılmıştır: Agamemnon’un, kızı lphigenia’yı kurban verme sahnesi. Ancak Perge sahnesinde Iphigenia’yı kucaklayıp kaçiran Artemis değil Nephele’dir. Hikâyeye göre Nephele, Athamas’ın ilk karısıdır. Athamas, Ino ile evlenmek için Nephele’yi boşar, Bulut Tanrıça da, çocuklarını kurtaracak olan altın postlu koçu gönderir.

Mekânın bir dükkândan çok daha öte, MS 2. yy ‘da dinsel işleve sahip sunu/kurban mekânı olarak kullanıldığı ve MS 5.-6. yy.’da Doğu Roma (Bizans) iskânı sırasında yine ruhani amaçlara hizmet eden ayazmaya ya da şifahaneye çevrildiği söylenebilir.