Buca Protestan Baptist Kilisesi
1867 yılında Illustrated London News gazetesinde yayınlanmış kilisenin bir tasviri
TürProtestan Kilisesi
AdresAdatepe, 35390 Buca/İzmir
ŞehirBuca, İzmir
Resmî site

Buca Protestan Baptist Kilisesi, İzmir'in Buca semtinde bulunan bir Protestan kilisesi.[1] 1834 yılında Protestan Anglikan Kilisesi olarak kuruldu. İlk olarak bağımsız bir Protestan kilisesiydi fakat daha sonra Baptist Kilisesi adını aldı. Temeli şafel “chpel” şeklinde küçük bir köy kilisesiydi. 1865 yılında Osmanlı padişahlarından Abdulaziz tarafından yayımlanan ferman ile yenilendi.[2]

Kilise, 1961 yılına kadar ibadethane olarak kullanıldı. Daha sonra 1965'te Buca Belediyesi'ne devredildi ve nikâh, düğün salonu ve kültür merkezi olarak işlev gördü.[3] 2001 yılına gelindiğinde varılan bir anlaşma ile restore edilerek tekrar kilise olarak hizmet vermeye başladı.

Kilise genel olarak İngiliz cemaat kilisesi şekline sahiptir. Taban planı haç şeklindedir ve uzun süreden beri çalışamaz durumdaki bir orga sahiptir. Dönemin önemli finansörlerinden Rees Ailesi'nin etkisi ile kilise çatı malzemesi (slate) Britanya'nın Galler Bölgesi'nden getirtilmiştir. Rees Ailesi I. Dünya Savaşı'nda kendilerine zarar verilmemesine bir şükran örneği olarak kilise orgunu finanse etmiş ve 1922 yılında kiliseye bağışlamıştır. Kilisenin günümüzde kullanılan renkli vitrayları ise orijinal malzemeden değildir. Orijinal parçalar 1964 yılında yaşanan taşkınlıklar sonrasında Alsancak Kilisesi'ne gönderilmiştir.[1] Arka bölümünde 2004 yılında çok amaçlı bir toplantı binası inşa edilmiştir.[4] Kilise cemaati 2005 verilerine göre 42 kişiden oluşmaktadır ve bu kişiler kendilerini Türk olarak nitelemektedir. Fakat bu sayı düzenlenen etkinliklere göre artmaktadır. Kilise genel anlamda yerel bir değere sahiptir ve diğer ilçelerden gelen Protestanların da ilgisini çekmektedir. İbadet için kiliseye gelenlerde Baptist olma zorunluluğu bulunmamaktadır. Bunların dışında diğer farklı inanç gruplarına mensup kişilerin ziyaret ettiği bir yer olarak da bilinmektedir. İbadete katılanların çoğu Türk'tür. Düzenlenen etkinliklere katılan Almanların da olduğu bilinmektedir. İbadet dili ise Türkçedir fakat Almanca gibi dillere pastör tarafından çeviri yapılabilmektedir. Kilise bu özelliklerinin dışında müzik alanında da ön plana çıkmaktadır.[5]

1. ^ a b "Kilisenin Ana Tarihi". Resmî sitesi. 12 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Mart 2017.
  2. ^ "Protestan Kilisesi". Buca Belediyesi. 12 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Mart 2017.
  3. ^ Askeri, Çiğdem (Ocak-Şubat 2011). "İzmirli Baptistlerin 170 yıllık kilisesi". İzmir Kültür ve Turizm Dergisi, 9. 22 Mart 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Temmuz 2020.
  4. ^ Malkoç, M. Numan (2011). Türkiye'de Protestanlık ve Protestan Kiliseleri. Yalın Yayıncılık. s. 150. ISBN 9757065234.
  5. ^ Onur Şenel; Yasemin Ata. "Türkiye'de Protestan Müziği: İzmir Buca Baptist Kilisesi Örneğinde Müzik ve İbadet" (PDF). Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi. s. 699. 9 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 10 Mart 2017.