Rodos Heykeli
Rodos Heykeli, Athanasius Kircher, 1679
MalzemeTunç
Yükseklik70 kübits veya 32 metre (105 fit)
Başlangıç tarihiMÖ 292
Tamamlanma tarihiMÖ 280

Rodos Heykeli (Grekçe: ὁ Κολοσσὸς Ῥόδιος, Ko kayıplar ve dev heykel anlamına gelir.)[1] Yunan güneş tanrısı Helios'un heykeliydi ve MÖ 280 yılında Lindoslu Haris tarafından Rodos'a dikilmiştir. Antik Dünyanın Yedi Harikasından biridir. Adayı, MÖ 305 yılında 1 yıl boyunca büyük bir orduyla kuşatmış olan Makedonyalı I. Demetrios Poliorketes komutanlığındaki Antigonitlerin saldırısına karşı şehrin başarılı savunmasını kutlamak için, tanrılara hediye olarak inşa edilmişti.

Çağdaş tanımların çoğuna göre, heykel yaklaşık 70 kübits veya 32 metre (105 fit) yüksekliğindeydi –yaklaşık olarak tepeden ayağa modern Özgürlük Heykeli'nin yüksekliğinde– Antik dünyadaki en uzun heykeldir. Tunçtan yapılmış, yapımı 12 yıl sürmüş ve MÖ 280 yılında tamamlanmıştır.[2] MÖ 226 Rodos depremi sırasında bazı kısımları korunmuş olmasına rağmen yıkılmıştır. Belirli bir kehanete göre Rodoslular onu tekrar inşa etmedi.[3] John Malalas, Hadrian'ın hükümdarlığı sırasında heykeli yeniden diktiğini yazdı,[4] ama yanılıyordu.[5] Suda'ya göre Rodoslular, heykeli adaya diktikleri için Koloseliler (Κολοσσαεῖς) olarak anılırdı.[6]

653'te I. Muâviye komutasındaki bir Arap kuvveti Rodos'u fethetti ve İtirafçı Theophanes Chronicle'ına göre,[7] heykel tamamen yok edildi ve kalıntılar satıldı;[8] bu güvenilmez bir bilgi olabilir.

2008'den bu yana, Rodos Limanı'nda yeni bir Colossus inşa etmek için henüz gerçekleşmemiş bir dizi teklif açıklandı, ancak orijinal anıtın asıl yeri hâlâ tartışmalıdır.[9][10]

Heykelin şekli yapılan çizimler ve anlatılanlardan yola çıkarak hazırlanmış, Fransız heykeltıraş Frederic Auguste Bartholdi New York'ta bulunan Özgürlük Heykeli'ni Rodos Heykeli'den esinlenerek yapmıştır.[11] Liman girişinde duran heykelin bacaklarının arasından gemilerin geçtiği şeklinde bir söylence vardır ancak o zamanların yapım teknikleri ve malzemeleriyle böyle bir heykelin yapılmasının mümkün olmadığı düşünülmektedir.[kaynak belirtilmeli]

1. ^ R. S. P. Beekes bir Yunan Öncesi proto-biçimi *koloky- önerdi. Yunanca Etimolojik Sözlüğü, Brill, 2009, s. . 740. 9789004174184.
  2. ^ Higgins, Reynold (1988) "The Colossus of Rhodes" PA130 s. 130 14 Ağustos 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., "Antik Dünyanın Yedi Harikası"nda, Peter A. Clayton ve Martin Jessop Price (editörler). Psychology Press, 9780415050364.
  3. ^ ":14.2.5 Strabon, Coğrafya, 14.2.5". 14 Ağustos 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ağustos 2023.
  4. ^ work/793#11.279 Malalas, Chronography Bks 10–11, 11.279[ölü/kırık bağlantı]
  5. ^ Tekne yapımcısı, Mary T. (2002). Hadrian ve Roma İmparatorluğunun Şehirleri. Princeton University Press. s. 24. ISBN 978-0691094939.
  6. ^ "work/240#ka.1932 Suda, ka.1932". 2 Ağustos 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ağustos 2023.
  7. ^ Ayrıca bkz. Konstantin VII Porfirogenitos, De administrando imperio xx–xxi.
  8. ^ "AM 6145, AD 652/-3". Theophanes Confessor Chronicle. Clarendon Press – Oxford. 1997. s. 481.
  9. ^ Williams, Kate (26 Aralık 2015). "Rodos'un yeniden inşası projesi Yunanistan için devasa bir kumar olacak – ama karşılığını da alabilir". The Guardian. 27 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Temmuz 2016.
  10. ^ Bennett, Jay (7 Ocak 2016). "Rodos Devini Yeniden İnşa Etmek İçin Bir Plan Var". Popüler Mekanik. 2 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Temmuz 2016.
  11. ^ "Dünyanın yedi harikası - Rodos Helios Heykeli". 24 Haziran 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Haziran 2015.