Antalya İli, Konyaaltı İlçesi, Gürsu Mahallesi, 5339 ada, 1 parselde, Bakanlığımız Kültür Varlıkları ve Müzeler GenelMüdürlüğü’nün 23.01.2009 tarih, 13875 sayılı ruhsatları gereği, Antalya Müzesi Müdürlüğü başkanlığında ve denetiminde yapılan kazı ve sondajlar, 03.02.2009-13.06.2009 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir…

Halk arasında Kara Kilise olarak bilinen söz konusu kalıntıda ve çevresinde yapılan bitki temizliği sonrasında, iç mekânların, büyük ölçüde, duvar ve tonoz yıkıntısından oluşan moloz dolgu, dış cephelerin modern atık malzemeleri ile kaplı olduğu görülmüştür…

Yapılan kazılarla yapının bilinmeyen güneybatı köşesi de saptanmış, böylece zamanın şiddetli tahribine direnerek günümüze kısmen de ulaşabilmiş olan bu yapı kalıntısının Geç Roma Döneminde (İS 3.yy sonu) bir hamam olarak inşa edilmiş olduğu anlaşılmıştır…

(YENER, Azize. “Antalya – Gürsu Roma Hamamı Kazısı.” TÜRK ARKEOLOJİ VE ETNOGRAFYA DERGİSİ, SAYI 11, YIL 2011-2013, s. 17-30.)