Alınlık üzerindeki yüksek kabartması ve zengin desenleri ile çevredeki en tanınmış anıtlardan biridir. Aslen Frig döneminde yapılmış bir kaya mezarıdır. Ancak daha sonra Roma döneminde genişletilmiş ve yeniden kullanılmıştır. Dış yüzeyindeki kabartmalar Roma döneminde de eklenmiştir. Mezarın içindeki yazıtta geçen “Solon” adından dolayı Solon Mezarı olarak anılmaktadır. Mezar odasının önündeki girişte, tipik bir Frig özelliği olan küçük bir iniş alanı vardır. Bu iniş alanının solunda oyulmuş olan girinti, Roma döneminde yapılmış bir eklentidir. MÖ 6. yüzyıla tarihlenmektedir.

Phrygian Monuments – Kümbet Valley

Yarım Ağa konağının doğusunda köy evlerinden birine bitişik bir kaya kütlesine oyulmuştur. İlk yapılışı Frig dönemine geri gider. Özellikle cephesinde yapılan anıtsal düzenleme ve kabartmalarıyla Roma döneminde ikinci kez kullanılmıştır. Yüksek kabartma olarak işlenmiş olan akroterli üçgen alınlıkta ortada bir kalkan ile her iki yanında birer kartal kabartması vardır. Alınlığın altındaki tabula ansata içerisinde ortadaki kraterin her iki yanında karşılıklı yerleştirilmiş iki aslan kabartması bulunur. Mezar, ismini ana odanın kapı lentosundaki yazıtta geçen Solon isminden alır. Aslan kabartmaları nedeniyle Aslanlı Mabet olarak da bilinir.

Eskişehir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü