Şanlıurfa Arkeoloji ve Mozaik Müzesi
Göbeklitepe kazılarından
Koleksiyon(lar)Neolitik, Kalkolitik, Tunç Çağı, Hitit, Asur, Babil
KurucuKültür ve Turizm Bakanlığı
Günümüzde faaliyet gösteren müze binası
Eski Şanlıurfa Müze'si.

Şanlıurfa Arkeoloji ve Mozaik Müzesi (eski ismiyle Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi), mevcut eserlerin 1948 yılında toplanmaya başlanması ile birlikte ilk olarak 1969 yılında açılmıştır.[1]

Yeni müze kompleksi, Haleplibahçe'de, eski binaya göre 10 kat daha büyük bir alana inşa edilerek 24 Mayıs 2015 tarihinde açılmıştır. Kompleks, Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi ile Edessa Mozaik Müzesi'ni içerir. Şanlıurfa Arkeoloji Müze'si 24 bin metrekare alana, Edessa Mozaik Müze'si ise 33 bin metrekare alana konuşlandırılmıştır. Açılışı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile dönemin Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik tarafından yapılmıştır.

Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi, Türkiye'nin en büyük müzesidir.[2] İçerisinde 73.800 arkeolojik ve etnografik eser bulunmaktadır.[3] İçerisinde Paleolitik, Neolitik, Kalkolitik, Tunç ve Demir çağlarından tarihi eserler yer almaktadır. Bu eserler içerisinde dünya'nın bilinen en eski heykeli olan Balıklıgöl Heykeli, Göbeklitepe ve Nevali Çori'ye ait tarihi eserler yer almaktadır.[4]

Edessa Mozaik Müzesi'nde ise oradaki arkeolojik kazılarda çıkarılmış mozaikler ile 1950'li yıllarda ABD'ye kaçırılmış ve 2012'de Kültür Bakanlığınca Türkiye'ye getirilen Orpheus Mozaiği sergilenmektedir.[5][6]

Müze kompleksinde ayrıca çok amaçlı tanıtım merkezi, amfi tiyatro, hediyelik eşya reyonları, rekreasyon alanı ile 750 araçlık açık ve kapalı otopark yer almaktadır. Mevkii bakımından Balıklıgöl'ün neredeyse karşısında bulunmaktadır.[7] 2016 yılında 3.'sü gerçekleştirilmiş olan 3. Çukurova Turizm Ödülleri'nde Türkiye'nin en iyi müzesi ödülünü almıştır.[8]

1. ^ "muze.gov.tr". 10 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2016.
  2. ^ Şanlıurfa Müzesi[ölü/kırık bağlantı]
  3. ^ "neredekal.com Şanlıurfa Müzesi". 14 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Temmuz 2016.
  4. ^ "Müze içeriği". 15 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Haziran 2016.
  5. ^ "Orpheus mozaiği". 6 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Haziran 2016.
  6. ^ "Edessa Mozaik Müzesin'nde sergilenen Orpheus mozaiği". 9 Temmuz 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Haziran 2016.
  7. ^ "Müze planları". 23 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Haziran 2016.
  8. ^ "3. Çukurova Turizm Ödülleri". 11 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Haziran 2016.