Seikilos gömüt yazıtı adıyla bilinen mermer gömüt taşı
Yazıtın ayrıntılı bir fotoğrafı

Seikilos Mezar Yazıtı, 1882-1883 yıllarında İzmir - Aydın Demiryolu inşaatı sırasında Tralleis antik kentinde bulunan ve üzerindeki müziksel gösterimi ile bilim insanlarının ilgisini çeken Eski Yunan gömüt taşı.[1] Taş, 1966'dan bu yana Danimarka Milli Müzesi'nde sergilenmektedir.

Yazıt için MÖ 200-MS 100 yıllarına uzanan tarihler verilir ama genel kanı, MS 2. yüzyıla ait olduğu biçimindedir.[1] Kimi kaynaklara göre Seikilos adlı kişinin karısı Euterpe’ye, kimi ayrıntılı incelemelere göre ise babasına aittir.[1] Yazıtta, Seikilos’un yazdırdığı şarkının sözleri, notaları ve gömüt yazısı alt alta yazılmış olarak bulunur. "Seikilos’un Şarkısı" olarak tanınmakta ve günümüze dek kalan en eski müzik yapıtlarından biri olarak bilinmektedir.[1]

Gömüt Taşının altındaki açıklamada şu sözler yazar:[1][2]

“Ben bir taşım, bir imgeyim. Seikilos ölümsüz anısının sonsuz bir belirtisi olarak beni buraya koydu.”

1. ^ a b c d e Civelek, Aynur. "Sesikolos'un Şarkısı". Suna İnan Kıraç Akdeniz Medeniyetleri Araştırma Enstitüsü. Erişim tarihi: 3 Şubat 2016.
  2. ^ "Dünyanın en eski 2. Şarkısı : Seikilos Ağıdı -Sümer İlahisi". aysenozkaya.wordpress.com. 25 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Şubat 2016.