Selge
KonumTürkiye Antalya, Manavgat
Olay(lar)Selevkoslar Savaşı
Buluntu(lar)Akropolis, kent surları, gymnasion, agora, stoa, stadium, bazilika
DurumRestore
Selge'deki Roma tiyatrosu
Selge Antik Kenti'nde darb edilmiş Stater kategorisindeki antik sikkeler ön yüzlerde Aspendos [Ἄσπενδος] Antik Kenti sikkelerinde olduğu gibi güreşen iki güreşçi tasvirleri arka tiplerde ΣΕΛΓΕΩΝ/SELGEON lejantları görülmektedir. Sikke, ön yüzde güreşen çıplak iki güreşçi, arka tip sapancı atış pozisyonunda sağda triskeles solda ΣΕΛΓΕΩΝ/SELGEON lejantı.

Selge (Yunanca: Σέλγη), antik Pisidya bölgesinin dağ kentlerinden biridir.

Toroslar’ın güney yamaçlarında, denizden 1250 metre yükseklikte kurulmuştur. Antalya-Alanya kara yolu üzerinde, Aspendos yol ayrımından 5 km sonra dönen yol önce Beşkonak, ardından Antik Roma köprüsünün birleştirdiği kanyon vadiyi aşarak, Altınkaya köyünden ulaşılır. Güneydeki tepe üzerinde şehri koruyan kuleli sur duvarları kısmen görülebilir.

Şehrin ana giriş kapısı da bu bölümde bulunmaktadır. Duvarların kuzeyinde tepe üzerinde biri Zeus, diğeri Artemis'e adanmış iki tapınak kalıntısı yer alır. Pazar yeri (agora) anıtsal çeşme binası, mezar alanı (nekropol) ve Bizans dönemine ait kilise Selge’deki diğer kalıntılarıdır.[1]

Selge Antik Kenti MÖ 547 Pers İstilası öncesinde Lidya Krallığı’na bağlıydı. MÖ 334’te Büyük İskender gelene kadar da Pers egemenliği altında olmuş, antik kent Büyük İskender’e zorluk çıkarmayışının ödülünü ise Helenistik Dönem’de bağımsızlık kazanarak almıştır. En parlak zamanını Roma Dönemi’nde yaşayan antik kentin nüfusunun, Strabon 20 bin kişiye çıktığını anlatmaktadır. Bu süreç halkın hristiyanlaştığı Bizans Dönemi’ne kadar sürmektedir.

1. ^ "Selge Antik Kenti". Antalya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü. T.C.Kültür ve Turizm Bakanlığı. 9 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi.