İlk inşası konusunda kaynaklarda herhangi bir bilgiye rastlayamadığımız Selimiye Kalesi’nin Bizans dönemine denk gelen XII. ve XIII. yüzyıllar arasında ilk inşasının yapılmış olabileceğini düşünmekteyiz.

Bu dönemde Batı Anadolu kıyılarına egemen olan Bizans’ın, yörede ve köy tipi kıyı yerleşimlerini geliştirdiği tarımsal üretimi arttırdığı ve artı ürünle deniz aşırı ticaret yaptığını ve ticari limanların korunmasına ayrıcalıklı bir önem verdiği bilinmektedir. Buradan hareketle büyük ölçüde Selimiye kalesinin Hisarönü körfezinin kontrolü amacıyla inşa edildiği ama esas vazifesinin çevredeki tarımsal arazilerin kontrolünü yürüttüğü düşünülmektedir. Ayrıca bu tarihsel bilgi ve kalenin incelenen duvar örgüsü içerisinde tespit ettiğimiz, moloz taş dolgu üzerine kırma taş ve kaba yontu taş kullanılarak inşa edilen duvar örgüsünün yanı sıra, kasetli duvar örgüsü duvar tekniği dikkate alındığında kalenin, Bizans dönemine XII. ve XIII. yüzyıllar (Geç Bizans) arasına denk gelen tarih aralığında gerçekleşmiş olması kuvvetle muhtemeldir. Bizans’ın Feodalizasyonu olarak anılan bu dönemde Batı Anadolu kıyılarına egemen olan Bizans’ın, yörede tarım ekonomisi ve askeri birliklerin ilişkisinden doğan “thema” ları oluşturduğu ve olası kuzeyden gelen Türk akınlarına karşı güvenli garnizon alanlar yaratma çabası ile var olan kaleleri onardığı bilinmektedir.

Anadolu’da Bizans Feodalizasyonunun Somut Bir İfadesi: Marmaris Selimiye Kalesi, Hazal Ceylan Öztürker