Şeyh Şîblî Tekkesi
Tekke Şeyh Şîblî adı verilen kişi tarafından Terzialiler Mahallesi’nde yapılmıştır.
Tekke’de günlük nîm (yarım) akçe ile imam ve hatip olan Atâullâh adlı kişi vefat edince yerine Nurullah adlı kişiye tekkenişinlik tevcîh edilmiştir. (Muharrem1160/Ocak- Şubat 1747)
Tekkenin imam ve hatibi olan Hüseyin vefat edince yerine kardeşi oğlu Şeyh Halil’e görev tevcîhi yapılmıştır.(L 1202/Temmuz-Ağustos 1788) Şeyh Halil 18
yıl Tekke’de borca hesabı üzere hizmet ettikten sonra vefat etmiş ve yerine çocuğu da olmadığından yerine Nâib Seyyid Mehmed Habib arzı ile kardeşi Mustafa atanmıştîr. (1220’li yıllar/1805-1806). 164 Şeyh Halil Efendi tekkenin imam ve hatiplik görevi yanında müezzinliğini de icra etmiştir. Şeyh Halil Efendi de vefat edince, çocuğu da olmadığından yerine kardeşlerinden Mustafa Halife’ye imâmet ve hitâbet Ali Halife’ye ise müezzinlik tevcîhi yapılmıştır. (7 Şa’bân 1227/16 Ağustos 1812) Bu tarihten 1289’a (1872-73) kadar Tekke’deki görev silsilesiyle ilgili herhangi bir bulgu tespit edilememiştir. Ancak görev daha önce olduğu gibi “borca hesabı üzere” yapılmaktadır.
24 R 1289’da Tekkenin imâmet ve hitâbet hizmetini yapması gereken kişi Ali Efendi’dir. Ancak Ali Efendi çocuk olduğu için görevini vekili aracılığıyla yapmış
ve görev niyâbeten Terzioğlu Ali adlı kişiye devredilmiştir. (24 R 1289/ 1 Temmuz
1872). Ancak görevi vekâleten yapan Ali bir süre sonra göreve güç yetiremeyeceğini ifade ederek görevden çekilmiştir. Yerine asıl görev sahibi henüz çocuk olduğu için Hafız Mustafa Efendi ibni Mehmed adlı kişi atanmıştır.

BATI KARADENİZ’DE
ANTİK BİR OSMANLI KENTİ: