Şeyhçoban Höyük, Batman Merkez’e bağlı olup Batman Merkez’in 10.50km, Balpınar mezrasında yer alan Balpınar höyüğün 4.00 km, Şeyhçoban mezrasının ise 0.90km güneybatısında yer almaktadır. Üzerinde modern bir yapı kalıntısı olan Şeyhçoban Türbesi’nin de bulunduğu höyük, tepe üstü yerleşimidir. Höyük ismini bu türbeden almaktadır. Türbe etrafında modern mezarlar bulunmaktadır. Ortaçağ’a ait Horasan harçlı duvar kalıntıları ve yine bu döneme ait İslami gelenekte yapılmış mezarlar, höyük üzerinde görülen diğer mimari unsurlardır. Höyüğün üst kısmı ve yamaçlarında yapılan gözlemlerde buluntu olarak Erken, Orta ve Geç Tunç Çağ, Demir Çağ, Roma (?) ve Ortaçağ’a ait seramiklerle karşılaşılmıştır. Ayrıca, olasılıkla Roma veya Ortaçağ’a ait olduğu düşünülen cam bilezik buluntular da gözlenmiştir.
Kaynak: Batman İl Kültür Envanteri