Selçuklu dönemine ait bezemeli tuğla minaresi ile Türk-İslam sanatının nadide örneklerindendir.

İlk olarak ne zaman ve kim tarafından yaptırıldığı belli değildir. Büyük Selçuklu dönemininde emir Muguziddin Mahmud tarafından H. 523/M.1129 tarihinde inşa edildiği bilinmektedir. 1260 yılında Cizre kadısı Selçuklu Atabeylerinden El-Mücahit İshak tarafından tamir ettirilmiştir.

Caminin kuzeydoğusundaki minare yapıdan bağımsız bir haldedir. Tuğla minare kare bir kaide üzerinde silindirik gövdeli olarak yükselmektedir. Minarenin gövdesindeki bezemeler sırlı tuğla ve çiniden yapılmıştır. birbirinden farklı süsleme kuşakalrı gövdeyi dolanmaktadır.

Harimin sonradan yapıaln müdahaleler nedeniyle bir bütünlük göstermemektedir. Kıble ekseninde farklı boyutlarda kubbeli üç mekan, kuzeyde ise beşik tonoz örtülü paralel mekanlar görülmektedir.

Siirt Ulu Camii
Siirt Ulu Camii (Eylül 2005)
KonumSiirt, Türkiye
MezhepSünni İslam

Siirt Ulu Camii, Türkiye'nin Siirt ilinde yer alan bir camidir. Caminin ilk inşa tarihi kesin olarak bilinmemektedir. Yapıldıktan sonra harap olan yapı H. 523'te (M. 1129) Irak Selçuklu Hükümdarı Mugīsüddin Mahmûd b. Muhammed Tapar, H. 658'de (M 1260) atabeylerden Mücâhid İshak tarafından tamir ettirilmiştir.[1]

1. ^ "ULUCAMİ". TDV İslam Ansiklopedisi. 26 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Temmuz 2020.