” Bugün için Smyrna Stadiumu’na ilişkin sınırlı bilgilere sahip bulunulmaktadır. Pagos’un (Kadifekale) güneybatı yamacı üzerinde, Hava Şehitliği ile Eski İtfaiye Binası’nın arasındadır. 19. Yüzyıl haritalarına göre stadium hafif bir sapmayla doğu-batı doğrultudadır ve kentin bu bölümdeki güney suruna paralel olarak uzanmaktadır. Sphendonu doğuda olan U şekilli stadiumun ucu açık olan kısa kenarı batıya bakmaktadır. İzleyiciler için oturma yerleri güney ve doğu yönde doğal yamaçtan faydalanılarak yapılmışken, kuzey yönde kemerli ve tonozlu altyapı inşa edilerek oturma basamakları bunun üzerine yerleştirilmiştir.

Smyrna Stadiumu’nun Hıristiyanlar için önemli bir yeri bulunmaktaydı. Erken Hıristiyanlık döneminin Batı Anadolu ve İzmir’in din önderlerinden, Smyrna’nın Hıristiyan cemaatinin lideri Aziz Polykarpos, Prokonsul (Eyalet Valisi) L. Statius Quadratus (İ.S. 154-155) zamanında bu stadiumda öldürülmüştü. Onun hatırası için Hıristiyanlar stadiumun yakınında, Eski İtfaiye Binası’nın bulunduğu yerde, bir Martyrium (Şehitlik) inşa ettirmişlerdir. Martyrium Türklerin İzmir’e egemen olmalarının ardından Yusuf Dede Tekkesi’ne dönüşmüş ve tekkenin etrafında mezarlık oluşmuştur. Eski İtfaiye Binası’nı bu iki yapının günümüzdeki temsilcisi olarak görmek gerekir.”

Kaynak : Smyrna Kazıları Resmi Web Sitesi -> www.antiksmyrna.com