Smirni
Smyrna [1]
TürYerleşim
KuruluşM.Ö.3000 [1](Tabakalanma) - M.Ö.7. yüzyıl (Yerleşim)[2]
Devir(ler)Demir Çağı, Protogeometrik, Erken Geometrik, Orta Geometrik, Geç Geometrik, Arkaik [2]
Kültür(ler)Helenistik Dönem,
Sit ayrıntıları
Buluntu(lar)Athena Tapınağı, çifte megaron, sur, anıtsal çeşme, nekropol, Tantalos mezarı, 2 adet pithos mezar, 2 adet taş lahit, amphora ve skyphos kaplar, seramik parçaları,[2]
Kazı tarihleri1948-1966-1992-1993-2012
ArkeologlarOrd.Prof.Ekrem Akurgal, Prof.John M.Cook [2]
DurumHarabe
Smirni Agorası'nın genel görünümü

Smirni (Yunanca: Σμύρνη Smýrni/Smýrnē; LatinceSmyrna), İzmir sınırları içinde iki farklı konumda yer alan tarihî kentler. Körfezin kuzeydoğusunda yer alan ve yüzölçümü yaklaşık yüz dönüm olan bir adacık üzerinde kurulmuştu.[3]

1. ^ a b "– Smyrna (Tepekule- Bayraklı) İzmir İl Kültür Turizm Müdürlüğü". 9 Eylül 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Eylül 2021.
  2. ^ a b c d "Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri - TAY Projesi". 9 Eylül 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Eylül 2021.
  3. ^ "Tarih boyunca İzmir". Araştırma yazısı, Yönetmen Tekin Gün-İzmir. Mootol Kültür Sanat,Mayıs 2017. 22 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi.