Aziz İstepannos Kilisesi
Kilisenin 1907 yılındaki görüntüsü
Konumİzmir, Türkiye
İnançErmeni Apostolik
DurumYıkık
Tamamlanma1863

Aziz İstepannos Kilisesi, Aziz Stefen Kilisesi veya Surp Stepanos Ermeni Kilisesi (ErmeniceՍուրբ Ստեփանոս եկեղեցի Surp Stepanos Egeğedzi), İzmir'in Konak ilçesindeki Basmane semtinde (eski Haynots Ermeni mahallesi) inşa edilmiş, günümüzde ayakta olmayan Ermeni Apostolik Kilisesi'dir.

İzmir Ermenilerin en önemli kilisesi olan Aziz Stepanos Kilisesi, 1863’de inşa edilen bir bazilika'dır. Kilisenin yanında Surp Mesrop Erkek Okulu ve Surp Hıripsime Kız Okulu bulunmaktaydı. Tehcir Kanunun uygulamasının nedeniyle 1915 Ermeni Kırımı zamanında İzmir'in Ermeni sakinlerinin bir kısmı tehcir edildi ve böylece kilisenin cemaati azaldı. 1922 senesindeki Büyük İzmir Yangını'ndan kaçan Ermeni sakinler korunmak için özellikle bu kiliseye sığınmışlardır.[1] Aziz Stepanos Kilisesi de 1922 İzmir Yangını'nda yok olan yapılar arasındadır. Yapının yeri günümüzde Alsancak'taki İzmir Fuar Alanı olarak kullanılan Kültürpark civarındadır.

1. ^ "Agos - İzmir yangını". 11 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Şubat 2016.