Kilikya Bölgesi’nin batı sınırını oluşturan Syedra Antik Kenti, Antalya ili, Alanya ilçesi Seki köyü sınırları içerisinde yer almaktadır. İlçe merkezine yaklaşık 20 km uzaklıktaki Asar Tepesi olarak bilinen bir zirve üzerine konumlandırılmış kent, batıda Leartes, Nauloi, Korakesion ve Hamaxia, doğuda ise Iotape (Aidop), Selinus ve Antiochia ad Cragum kentleri ile çevrelenmiştir. Kentin, ismini “Sedre Çayı” ndan aldığı düşünülmekte ve söz konusu çay, aynı zamanda Kilikya Bölgesi’nin Pamphylia ile olan sınırını belirlemektedir. Bu durum antik kaynaklarda, kentin hangi bölgeye dahil olması gerektiği konusunda farklı görüşlerin ortaya atılmasına neden olmuş, kent bazen her iki bölgeye dahil edilirken bazen de Isauria Bölgesi içerisinde anılmıştır. Ancak gerek antik kaynaklar gerekse yerleşim şekli ve epigrafik veriler, kentin daha çok Dağlık Kilikia Bölgesi (Cilicia Tracheia) özelliği taşıdığını ortaya koymaktadır.

Kentin, en erken dönemine ait veriler yüzeyden ele geçen seramikler ışığında MÖ 9. yüzyıla kadar inmektedir. Ancak, Arkaik Dönem’den Hellenistik Dönem’e kadar uzanan bu geniş zaman dilimine ait veriler, yalnızca seramik buluntuları yoluyla bilinebilirken, Geç Hellenistik Dönem’le birlikte epigrafik ve mimari bulguların yoğunluk kazandığı görülmektedir. “Syedreon” adıyla ilk kez İmparator Tiberius Dönemi (MS 14-37) ile birlikte sikke basmaya başlayan kent, Gallienus Dönemi’ne kadar (MS 253-268) sikke basımına devam etmiştir.Günümüze dek ulaşan mimari yapılar ve epigrafik buluntular, kentin en parlak dönemini MS 2-4. yüzyıl aralığında yaşadığını ortaya koymaktadır.

Kente yönelik ilk araştırmalar 19. yüzyılın sonlarında R. Heberdey ve A. Wilhelm tarafından gerçekleştirilmiştir. Çok sayıdaki epigrafik çalışmanın ardından 1994-1999 yılları arasında Alanya Arkeoloji Müzesi başkanlığında kentte çevre düzenleme ve temizlik çalışmaları, 2015-2016 yıllarında Prof. Dr. Birol Can’ın yüzey araştırmaları ve son olarak 2019 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nün izni ve desteği ile başlanan ve Doç. Dr. Ertuğ Ergürer başkanlığında sürdürülen kazı çalışmalarıdır.

Herakles’in 12 Görevi Syedra’da, Doç. Dr. Ertuğ Ergürer

Syedra
Syedreon (CYEΔPEON)
Syedra Antik Kenti
KonumTürkiye Antalya, Alanya
BölgeKilikya
KuruluşMÖ 7.yüzyıl
Terk ediliş13. yüzyıl
Kültür(ler)Helenistik Dönem, Roma Dönemi, Erken Hıristiyanlık Dönemi, Bizans Dönemi, Selçuklu Dönemi
İlgili kişi(ler)Septimus Severus,
Sit ayrıntıları
Buluntu(lar)Sütunlu cadde, bazelika, 46 satırlık yazıt (Alanya müzesi), hamam, gymnasion, sütunlu cadde, dükkanlar, tapınak, tiyatro, kiliseler, idari yapıları, akropol, nekropol, su sarnıçları, zemin mozaikleri,
Kazı tarihleri1994–1999 yılları arası - 2020
DurumRestore
Kamusal erişimAçık
Antalya KTVKK tarafından 19/3/1991 tarihinde (Tescil No:1057) 1.derece Tescil edilmiştir.[1]

Syedra, Antalya il sınırları Alanya ilçesi yakınlarındaki antik kent. Alanya'nın 20 kilometre doğusundadır. Alanya Arkeoloji Müzesi'nin Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü izni ve desteğiyle çalışmaları sürdürülen Syedra Antik Kenti'nde kazı çalışmaları ilk olarak 1994-1999 tarihleri arasında yapılmış ve kazı çalışmaları sonunda çıkan veriler ışığında, kent tarihinin MÖ 7. yüzyıla kadar uzandığı ve iskan faaliyetlerinin olduğu düşünülmektedir.

Varlığını 13. yüzyıla kadar sürdüren kentte, halen kısmen ayakta olan yapılar arasında kent girişine anıtsal kapıdan girilmektedir. Kentin çevresi surlarla (Akropolis) çevrilidir. Doğal su kaynaklarından kanal sistemi ile beslenen ve içi sıvalı su sarnıçları antik çağ'dan günümüze kalan yapılar arasındadır. Kent içindeki mimari biçimde yapılmış bir mağarada kayaya oyulmuş nişin çevresi freskolarla süslü bölümün dinsel amaçla kullanıldığı saptanmıştır. Mağara, vaftiz mağarası adıyla da anılmaktadır. Antik kent çevresinde Yapılan yüzey çalışmalarda Kentin doğusunda görkemli bir hamam kalıntısı bulunmaktadır. Yapılan arkeolojik çalışmalar Hamamın zemininde yer yer mozaik süslemeler gün yüzüne çıkarılmıştır.

Geniş bir alana yayılan kentin güneydoğusunda 10 metre genişliğinde 250 metre uzunluğunda görkemli sütunlu cadde uzanmaktadır. Caddenin kuzeyinin gölge sağlamak için sütunların taşıdığı ahşap bir çatı ile kaplı ve örtülü olduğu görülmektedir. Antik kent güneyinin ise taş döşemeli açık yol şeklinde düzenlendiği anlaşılmıştır. Antik yerleşimde Sportif oyun ve yarışmalarla ilgili bilgiler içeren çok sayıda yazıt kalıntısından kentin antik çağın bölgedeki önemli spor merkezlerinden biri olduğunu göstermektedir.

Kentin öteki ve diğer mekanları arasında tapınak kalıntıları, tiyatro basamakları, kısmen ayakta duran akropol, kent dışında kalan nekropol alanı, kent agorası ve konut kalıntıları sayılabilir derecede harabe konumunda görülmektedir.

1. ^ "Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri - TAY Projesi". 11 Eylül 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Eylül 2021.