1993 yılında Tarsus Müze Müdürlüğü tarafından, Tarsus’da Köylü Garajı mevkiinde yapılan kurtarma kazısında taş bir mezar odası saptanır. Tarsus’a yeni bir Emniyet Müdürlüğü binası yapılırken, temel atma sırasında mezara rastlanır. Burada yapılan kurtarma çalışmaları sırasında mezar ve buluntuların belgelenememiş ve mezarın da fotoğrafları çekilememiştir. Günümüzde görülen rektagonal taş örgülü bir mezar odasıdır. Oda, dikdörtgen planlı ve üzeri tonoz örtülüdür. Söz konusu mezarda bulunan toplam altmış adet eser, Tarsus Müzesi koleksiyonundadır. Bunlar pişmiş toprak, cam ve bronz buluntulardır. Mezardan ele geçen buluntuların çoğunluğu cam eserlerden oluşmaktadır ve bunlar unguentarium’lar, minyatür parfüm şişeleri, bir tane hurma biçimli şişe, silindirik şişe ve bardak örneklerinden oluşur. Pişmiş toprak unguentarium, vazo ve çömlekler, bronz tek kulplu sürahi ve patera diğer buluntulardır. M.S. 1.-2. yüzyıla ait buluntular veren mezar, o döneme ait Tarsus’ta kullanımda olan cam, pişmiş toprak ve madeni vazolar hakkında bilgi edinmemizi sağlamaktadır.

Kaynak: 779312 (dergipark.org.tr)