Tekir Ambarı
Tekir Ambarı'ndan bir görünüm.
Yükseklik14 m
Ölçüler
Genişlik23 m
Diğer ölçüler46 m (uzunluk)

Tekir Ambarı ya da Tekfur Ambarı,[1] Mersin'in Silifke ilçesinde yer alan Bizans İmparatorluğu döneminden kalma tarihî sarnıç. Silifke Kalesi'nin eteğinde yer alan, 46 metre uzunluğunda 23 metre genişliğinde, 14 metre derinliğindeki[2] sarnıcın duvarları su sızmasını önlemek ve anıtsal bir görünüm kazandırmak amacıyla düzgün kesme taşlarla desteklenmiştir.[3][4] Bir kaya kütlesi oyularak oluşturulan[1] sarnıcın uzun duvarları 8, kısa duvarları ise 5 yuvarlak kemerli niş ile süslenmiştir.[3][5] Sarnıç bu özellikleriyle Anadolu mimarisinin örneği az görülen yapılarındandır.[6][7] Sarnıca iniş güneydoğu tarafındaki helezonik merdiven ile sağlanmaktadır.[3][8]

Silifke'nin su ihtiyacını karşılamak amacıyla antik dönemde açılan Taşdöşeme su yolunun ihtiyacı karşılayamaması üzerine açılan Bahçebaşı su yolundan beslenen[9] sarnıcın kapasitesi ise 10.000m3 idi.[2] Ayrıca içi moloz dolu olduğundan dolayı taban seviyesi tespit edilememekte ve su giriş kanalları görünmemektedir.[2]

Bakımı yapılmadığından ötürü harap halde bulunan[7] ve herhangi bir koruma altında bulunmayan yapının içerisindeki tarihî nitelikteki taşlar da kırık haldedir.[10]

1. ^ a b "TARİHİ VE KÜLTÜREL DEĞERLER VE TURİZM". mersin.gov.tr. 27 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Nisan 2015.
  2. ^ a b c Bildirici 2009, s. 464.
  3. ^ a b c "Tekir Ambarı". silifke.bel.tr. 1 Aralık 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Nisan 2015.
  4. ^ "Mersin Örenyerleri, Kaleleri, Müzeleri (Silifke)" (PDF). mersinkulturturizm.gov.tr. 27 Nisan 2015 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Nisan 2015.
  5. ^ Başal, Şinasi. "SİLİFKE VE TARİHİ ZENGİNLİKLERİ". yumuktepe.com. 23 Ocak 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Nisan 2015.
  6. ^ "Tarihi Tekir ambarının çevresi temizlendi". silifke.bel.tr. 27 Kasım 2014. 27 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Nisan 2015.
  7. ^ a b "Tekfur Ambarı Sarnıcı". kulturportali.gov.tr. 18 Haziran 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Nisan 2015.
  8. ^ "Taşınmaz Kültür Varlıkları". silifkemuzesi.gov.tr. 30 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Nisan 2015.
  9. ^ Bildirici 2009, s. 463.
  10. ^ "Tekir Ambarı su sarnıcı turizme kazandırılacak". yenisafak.com.tr. 30 Ekim 2007. 27 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Nisan 2015.