Antik dönemde bir liman kenti olan ve deniz ticareti ile ekonomik açıdan öncü bir konuma ulaşan Teos antik kentinin kuzey ve güney limanı olmak üzere iki limanı bulunmaktadır. Strabon, kuzey limanın antik kentin 30 stadia kuzeyinde olduğunu ve Gerrhaiidai adını taşıdığını bildirmektedir (Strabon XIV, 30; C644). Günümüzde, Kuzey Liman’a dair herhangi bir kalıntı görünmemesine karşın Roma Dönemine ait dalgakıranın Sığacık Kalesi’nin güneybatısında görüldüğü bilinmektedir.

Güney Liman’ın güney iskelesi ise Anadolu kıyılarındaki en iyi korunmuş iskele örneklerinden biridir. Çift çeperli atkılı duvar tekniği ile muntazam bir işçilikle inşa edilmiş olan dalgakıranın kuzeyine bitişik iskele platformu kısmen iyi korunmuş olarak açığa çıkarılmıştır. Platformun kıyıya bakan kısmında 3,5 m aralıklarla yerleştirilmiş bağlama halkalarından birçoğu günümüze ulaşmış ve bazıları yöre balıkçıları tarafından halen aynı işlevle kullanılmaktadır. Eldeki veriler limanın sadece güney iskelesine yaklaşık 50 teknenin bağlanabileceğini göstermektedir.

Özellikle Hellenistik Dönem’den beri bilinen ve Sığacık, Karagöl mevkiinde yer alan mermer ocaklarından çıkarılan Teos Grisi ve Africano mermer cinslerinin diğer Roma kentlerine deniz yolu ile taşınması limanların önemini daha da arttırmaktadır. Günümüzde görülebilen iskeleye ait kalıntılar Roma Dönemi’ne tarihlenmektedir.

Teos Arkeoloji Projesi – Güney Liman