Tepecik Tümülüsü
- Tür: Anıt Mezar, Tümülüs
- Kültür: Lidya
- Yüzyıl: MÖ 6. yy
- Bölge: Türkiye, Marmara Bölgesi, Balıkesir, Bandırma, Ergili
- Durum: Erişilebilir
Bu tümülüs, 2011 yılında Manyas Gölü çevresinde yürütülen yüzey araştırması sonucunda saptanmış, son zamanlarda kaçak çalışmaların yapılmış olduğu görülmüş ve jeofizik çalışmaları yürütülmesine karar verilmiştir. Tepecik Tümülüsü üzerinde yapılan Prof. Dr. Aydın Büyüksaraç ve ekibi tarafından gerçekleştirilen jeoradar çalışmaları sonucunda tepenin içinde mezar odalarına işaret edebilecek boşluklar saptanmış; bunun üzerine gereken izinler alınmış ve Bandırma Arkeoloji Müzesi başkanlığında Prof. Dr. Kaan İren’in bilimsel danışmanlığında bir kurtarma kazısı gerçekleştirilmiştir.
Mezarın bilinmeyen bir dönemde soyulmuş olduğu anlaşılır. Hatta o kadar vahşice soyulmuştur ki, yerdeki bütün kenetler sökülmüş sadece şimdi boşlukları kalmıştır. Buna rağmen ele geçen bazı buluntular Daskyleion’un günümüze sunduğu en önemli eserlerden bazıları olmuştur. Tümülüs’ün üzeri Orta Çağ’da mezarlık olarak kullanılmıştır. Mezarın tepesindeki phalostan arta kalanlar yakındaki bir tarlada hala durmaktaydı. Mezar, içinde birer kline bulunan art arda iki odadan oluşur. Duvarları tamamen Prokonessos (Marmara Adası) mermerinden örülmüş olan mezar odalarının mimari açıdan en ilgi çekici özellikleri iki odanın aralarında geçişi sağlayan kapı dışında dışarı açılan birer kapıya sahip olması ve odaların yalancı tonoz çatıya sahip olmalarıdır. İki odanın da ayrı birer kapısının bulunması iki mezar sahibinin farklı dönemlerde gömülmüş olduğunu düşündürür. İlk ölü gömüldükten sonra odalardan biri mühürlenmiş; ikinci gömüyse daha sonra diğer odaya yapılmış olmalıdır. Aralarındaki kapı ise açık bırakılmıştır. Bu şekilde tren vagonlarını andıran mimari yapısıyla eşsizdir. Odaların zeminindeki taş blokları birbirlerine kırlangıç tipi kenetlerle bağlanmıştır.
İki odadaki klineler birbirinin tamamen aynısıdır ve oldukça sadedirler. Kline üzerinden malzemelerin kaldırılması sırasında, kline üzerinde iskeletin yatış pozisyonu hakkında bilgi vereceğini düşündüğümüz izler ile karşılaşılmıştır. Mor-bordo renge sahip olan izler mezar sahibinin örtü üzerine yatırılmış ya da bu renkte bir kefene sarılmış olabileceğini düşündürür. Mezarda ele geçen kemikler Prof. Dr. Yılmaz Erdal tarafından incelenmektedir. Mezarın arkeometrik çalışmaları Yrd. Doç. Dr. Ali Akın Akyol tarafından sürdürülmektedir.
Mezar odalarının çeşitli yerlerinden çok sayıda lydion parçası ele geçmiştir. Lydionlar, Lydia kültürüne özgü koku ya da merhem kaplarıdır. Tepecik Tümülüsü lydionları çoğunlukla mermer taklidi bezemeye sahiptir. Bu lydionlardan biri neyse ki tüme yakın olarak ele geçmiş ve birleştirilmiştir. Ortaya, üzerinde frizler halinde mermer taklidi ve gümüş taklidi bezemelerin bulunduğu, bugüne kadar benzerine ender rastlanmış büyük boyutlu bir lydion çıkmıştır. Değerli madenden yapılmış muadillerini taklit eden bu tip bir lydion Daskyleion’da önceki yıllarda yürütülen kazılardan ele geçmiş bir parçalar, Sardes Bin Tepeler’deki bir tümülüs ve Caere’den ismi verilmiş bir mezardan bilinmektedir. Bu lydion ile ele geçen çok sayıda diğer lydionlar ve Lydia lekythosları üzerine bazı çizgiler kazınmıştır. Mezarın içinde bir de Lydia tipi kandil çıkmıştır.
Mezardan ele geçen buluntular ışığında Tepecik Tümülüsü’nün MÖ 570-530 yılları arasına tarihlenen ve Lydia kültürünü işaret eden bir tümülüs olduğu sonucuna varılmıştır. Bu haliyle Tepecik Tümülüsü şu ana kadar kazılan en erken Daskyleion Tümülüsüdür.
Tepecik: Daskyleion’da bir Lidya Tümülüsü
Kaan İren, Zeliha Doğan, Çiçek Aray
✶ İlişkili Yerler