Tepedelen, 897 Ramazanında (Temmuz 1492) buraya gelerek bayramı geçiren ve Arnavutluk dağlarındaki âsilerle çarpışan II. Bayezid tarafından tesis edilmiştir.

Evliya Çelebi Tepedelen’in Gedik Ahmed Paşa tarafından fethedildiğini, kalesinin muhasara esnasında tamiri mümkün olmayacak derecede harap olduğunu, harap olan kalenin taşlarıyla eski kalenin hemen yakınına Gedik Ahmed Paşa tarafından dört köşeli bir kale inşa edildiğini bildirir.

Tepedelen denince akla ilk gelen kişi olan Tepedelenli Ali Paşa burada 400 metre uzunluğunda büyük bir kale yaptırdı. 1820’de tamamlanan kale mevcut hisar ile birleştirildi. Bu dönemde isyan eden Toskalık eşkıyası Tepedelen Kalesi’ni zabt etti. 1821 yılı Ağustos ayında Osmanlı birlikleri Tepedelen Kalesi’ni eşkıyalardan geri aldı. Bu isyan sırasında Sultan II. Mahmud Tepedelen Kalesi’ni yıktırmayı düşünmüştü.

Balkan Savaşı neticesinde Osmanlılar 1912 yılı sonunda Tepedelen’i ve bütün Arnavutluk’u kaybettiler. Tepedelen günümüzde Tepelenė ismiyle Arnavutluk Devleti’nin sınırları dahilinde bulunmaktadır.