Kahramanmaraş İli, Elbistan İlçesi, Yalıntaş Mahallesi’nde yer almaktadır. 1728 m. rakımlı höyük yaklaşık olarak 15.802 m²lik bir alan kaplamakta ve höyüğün bir bölümü ana kayaya yaslanmıştır. Höyüğün güneydoğusunda‚ Beştepeler olarak bilinen höyükler bulunmaktadır. Seramik malzemesi arasında koyu yüzlü, açkılı muhtemel Erken Transkafkasya / Karaz tipi seramikler, bej astarlı İlk Tunç, Orta Tunç Çağı seramikleri ve mat, açkısız, kaba seramik parça-ları tespit edilmiştir. Höyük seramiklerinin örnekleri Amik E-F evrelerinde, Pazarcık, Türkoğlu höyüklerinde, Gedikli-Karahöyük ve Tilmen gibi höyüklerde görülür. Buluntular ışığında höyüğün Son Kalkolitik, İlk Tunç ve Orta Tunç Çağı’nda yerleşim gördüğü ileri sürülebilir. Günümüzde Yalıntaş (Aktil) modern yerleşimin içinde kalan höyüğün eteklerinde duvarlar örülmüş ve üzerine yeni yapılar inşa edilerek tahrip edilmiştir

Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü – 35. Araştırma Sonuçları Toplantısı 2. Cilt