Başkale’nin Yanal köyünde (Soredêr) yer alan kilise Aziz Ejmiacin adına adanmıştır. Yapılan 7. – 9. yüzyıllar arasına tarihlendirilmektedir. Merkezi kubbeli, dörtlü yonca yaprağı planlı bina, doğu batı yönünde uzanmaktadır. Kilisenin merkezi karşılıklı ikişer kemerin kesişmesiyle oluşturulmuş ve kaburgalı bir kubbe ile örtüşmüştür. Kubbenin dışı, köşeleri yuvarlatılmış kare planlı ve yüksekçe bir kasnak halindedir.

İçten yarım daire planlı yan kullar kısa, doğudaki apsis yuvarlığı ile batıdaki giriş kulu daha uzun tutulmuştur. Kapı sivri kemerli ve yan kullar kullanırın dışı beş kenarlıdır. Apsisin yanlarında papaz hücreleri bulunmakta ve böylece doğu cephesi dışarıda genişlemektedir.

Yapının genelinde kırmızımsı bir kireç taşı kullanılmıştır. Kilise Kızıl Kilise olarak ta bilinmektedir.

Kaynak