Yediler Manastır’ına ait kalıntıların bulunduğu alanın 200 m. ilerisindeki Yediler Mağarası, tonoza benzer üst yapısı ve dikdörtgen biçimli iç mekân düzenlemesine sahip bir kaya kütlesidir. İnziva yeri olarak kullanıldığı düşünülen bu mekânın içi sıvanarak, 12 – 13. yüzyılın  başlarına tarihlenen duvar resimleri ile bezenmiştir. Mekânda, İsa’nın yaşamına ait sahnelerin bağımsız birer ikona biçiminde sunulmasına olanak sağlayan ikonik çevrim uygulanmıştır. Mekânın duvar yüzeyinde tonozdan zemine kadar altlı üstlü iki resim kuşağı, her bir kuşakta ise doğu – batı doğrultusunda üçer sahne yer almaktadır. Yan yana sıralanan kompozisyonlar birbirinden kırmızı şeritlerle ayrılmış, ancak üst kuşaktakiler, tonoz hizasında çerçevelenmemiştir. Bugün sadece üst kuşaktakileri mevcut olan resimler, kronolojik bir düzende doğudan başlayarak saat yönünde batı ve kuzey duvarları dolaşmaktadır. Yapı içinde on iki yortuya (dodekaorton) ait, gömüte konuş tasvirine kadar araya İncil’den başka öyküler eklenmeden, altı sahneye yer verilmiştir. Bunlar İsa’nın, çocukluk (mabede takdim), yetişkinlik (vaftiz, metamorfosis), mucizeleri (Lazarusun diriltilmesi), passion (çarmıhta İsa, gömüte konuş, anastasis) dönemlerinden oluşan sahnelerdir.

Karia Bölgesi Bizans Dönemi Duvar Resimleri Üzerine İncelemeler – Hatice Özyurt Özcan