Yesemek Açıkhava Müzesi, Gaziantep’in Islahiye ilçesine 23 km. uzaklıktaki Yesemek köyü yakınında bir tepenin güneydoğu yamacında yer alır. Bu geniş yamaç dolarit olarak bilinen gri ve mor tonlardaki bazalt kayalarla kaplıdır. Yesemek ilk olarak, 1890’li yıllarda Zincirli kazılarını yapan Felix Von Luschan tarafından fark edilmiştir. İlk araştırma ve kazılar Bahadır Alkım tarafından 1958-1961 yılları arasında yapılmış ve yaklaşık 200 kadar heykel ortaya çıkarılmıştır. Yesemek antik yakındoğuda bilinen en büyük heykel atölyesidir. Tepenin üst kesiminde kayaların çıkarıldığı taş ocağının izleri halen görülmektedir. İlhan Temizsoy tarafından 1988-1991 arası yürütülen kazı çalışmaları ile ortaya çıkarılan heykel sayısı 300’ü geçmesine rağmen daha birçoğunun toprak altında olduğuna inanılmaktadır. Ocağın kullanım tarihleri konusunda değişik öneriler sunulmuştur ancak 2019 yılından itibaren Atilla Engin tarafından yürütülen genişletilmiş yüzey araıtırmaları sonucunda Hitit İmparatorluk dönemi sonlarına tarihlenmesi görüşü ağırlık kazanmıştır. Önemli buluntulardan biri de Luvi Hiyeroglifi yazıtlı bir insan heykelidir. Kazı alanı 2005 yılında Gaziantep Müzesi yönetimince bir açıkhava müzesi olarak düzenlenmiş, 2012 yılında UNESCO Dünya Geçici Kültür Mirası listesine kaydedilmiştir.

Yesemek Taş Ocağı ve Heykel Atölyesi – Hitit Anıtları
Yesemek'ten bir görüntü

Yesemek Taş Ocağı ve Heykel Atölyesi, Gaziantep ilinin İslahiye ilçesine bağlı Yesemek mahallesi yakınlarındaki bir açık hava müzesi ve arkeolojik sit alanıdır. Alan Hitit zamanında bir taş ocağıydı, 100.000 m2 alanı ile antik Yakın Doğu'nun bilinen en büyük taş işçiliği atölyesiydi.[1]

1. ^ "Hürriyet-Meldung". 1 Temmuz 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Şubat 2023.