Rudas hamamı: Buda’da mevcut Türk hamamlarının en güzeli olan Rudas Hamamı Budin’in imârında büyük payı olan ve Budin valileri arasında en tanınmış bulunan Sokollu Mustafa Paşa tarafından 1556’da yaptırılmıştır.1

Gellert dağı eteğinde Tuna Irmağı kenarındadır. Kare şeklindeki binanın sıvasız duvarları üzerindeki kubbesi, ılıcanın eskiliğini göstermektedir. İsmini yeşil bir sütundan alan bu ılıca, Budin’in en güzel Türk hamamıdır. Eski harita ve vesikalardan bu hamama, Yeşil Direkli isminin verildiği anlaşılmaktadır.

Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesinde, bu ılıcadan şu şekilde bahsedilmektedir: «Yeşil direkli ılıcası Debağ mahallesinde ve Duna ırmağı kenarındadır. Kubbesi sekiz kemer üzerine oturtulmuştur. Kubbenin altındaki havuza beş basamakla inilmektedir. Bu suretle herkes boyuna gere havuz içindeki suya girmektedir. Ortadaki büyük havuz sekiz köşeli olup kenarlarda birer küçük havuz daha vardır. Büyük havuzun kenarlarında 60 cm kalın direkler, 10 metre kutrundaki kubbeyi taşımaktadırlar. Işık kubbedeki yıldız şeklinde pencerelerden girmektedir. Binanın dört köşesinde kemerlerin altlarında stalaktitler, iç süsleri teşkil etmektedir. Ilıcanın yapılmasına 1556 da başlanmış, 1570’de Sokollu binayı bitirmiştir. Sonradan binada birçok değişiklikler yapılmış ise de, bu ılıca Macaristan’daki Türk eserlerinin en güzellerinden biridir.2

Rudas Hamamı, restore edilmiş olup halen termal hamam olarak hizmet vermektedir.

—–