Zerzevan Kalesi
DurumKısmen ayakta
Mimari tarzSavunma amaçlı
ŞehirDiyarbakır
UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi
Zerzevan Kalesinin kuzey kısmında yer alan kilise kalıntıları

Zerzevan Kalesi, Diyarbakır ile Mardin arasında, Çınar ilçesine bağlı Demirölçek mahallesi sınırları içinde yer alan tarihî yapı ve askerî yerleşim alanı.

Roma İmparatorluğu döneminde sınır garnizonu olarak kullanılmıştır. Diyarbakır'daki en önemli Doğu Roma eserlerinden kabul edilen kale,[1] 2020'de Dünya Mirası Geçici Listesi'ne girmiştir.[2]

Diyarbakır-Mardin karayolunun kırk beşinci kilometresinde, yoldan 124 metre yükseklikteki kayalık bir tepede bulunur. Kalede 2014 yılına başlayan kazılar sonucu 12 metre yüksekliğinde, bin 200 metre uzunluğunda sur kalıntısı, 22 metre yüksekliğinde gözetleme kulesi, kilise, saray, konut, kaya mezarları, hamamlar, tahıl ve silah depoları ile 54 su sarnıcı ortaya çıkarılmış.[3] ve kale yerleşimi turistlerin ziyaret ettiği bir ören yeri haline gelmiştir. Diyarbakır tarafında 2017 yılında bulunan Mitras Tapınağı günümüzde kalenin en çok ilgi çeken yapısı konumundadır.[4]

1. ^ "Zerzevan Kalesi". 2 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ocak 2017.
  2. ^ "Zerzevan Castle and Mithraeum" (İngilizce). UNESCO. 20 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Nisan 2020.
  3. ^ "Zerzevan Kalesi'nde 1500 Yıl Önce Kapatılan Gizli Geçit Bulundu". 2 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ocak 2017.
  4. ^ "Zerzevan Kalesi'nde Mitras Tapınağı Bulundu". 2 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ocak 2020.