Sam’al şehri MÖ 10. ve 7. yüzyıllar arasında bölgede hüküm süren Geç-Hitit/Arami krallığının başkentiydi. Şehrin bulunduğu Zincirli Höyük’te ilk kazılar 1888 ve 1902 yılları arasında aralıklı olarak Alman Şarkiyat Enstitüsü tarafından yapılmıştır. Bu kazılarda çift duvarlı ve 100 kadar kule ile tahkim edilmiş şehir surlarıyla çevrili bir alan ve bunun içinde kalın duvarlarla tahkim edilmiş bir kale tespit edilmiş, çeşitli kapı aslanları, heykeller, kabartma ortostatlar, ve Fenike, Arami ve Samal dillerinde yazılmış steller bulunmuştur. Zincirli 2006 yılından beri David Schloen idaresinde bir Chicago Universitesi Oriental Institute ekibi tarafından kazılmaktadır. Buluntuların çoğu İstanbul Arkeoloji Müzesi ve Berlin’deki Vorderasiatisches Müzesinde sergilenmektedir. Yakın zamanda bulunan eserler Gaziantep Müzesindedir.

Hitit Anıtları – Zincirli