Van İl merkezine 12 km uzaklıkta yer alan Elmalık Mahallesinin yaklaşık 1,5 km güneydoğusundaki kale, kireçtaşından oluşan alçak bir kayalık tepe üzerinde inşa edilmiştir. Kalenin batı ve güney yüzünde kısmen daha iyi olarak günümüze ulaşan sur duvarları ile kalenin doğu uç noktasında yer alan bir sarnıç yapısı ön plana çıkan mimarlık kalıntılarıdır (Burney ve Lawson 1960). Bu kale oldukça tahrip olmuş, yalnızca birkaç sıra temel taş dizisinden oluşmaktadır. Urartu dönemine ait taş çıkarma, kesme ve yontma izleri günümüzde de gözlenmektedir. Yapının MÖ 9. yüzyılda Kral İşpuini döneminde inşa edildiği, ele geçirilen yazıtlar ve mimari tarzı ile kanıtlanmaktadır (Burney, 1957; Salvini, 2008).

Van Çevresindeki Urartu Yerleşim Merkezlerinde Kullanılan Kayaçlara İlişkin Petrografik Gözlemler

Farklı kaynaklarda Aşağı ve Yukarı Zivistan adında iki farklı kalenin bulunduğu yazar. Fakat açıklamalardan bu kalenin hangisi olduğu anlaşılamamıştır.