Alman veya Almanca konuşulan ülkelerden gelerek İstanbul’a yerleşenler tarafından, sosyal ve kültürel yaşantılarını örgütlemek ve Alman kültürünü muhafaza etmek üzere 1847 yılında kurulan Teutonia, günümüzde İstanbul’da Almanya’nın halen faaliyette olan en eski derneği olma özelliğini taşıyor.

Uzun yıllar Özel Alman Lisesi ile diğer Alman veya ortak dili Almanca olan kuruluşların çeşitli sosyal ve kültürel etkinliklerine ev sahipliği yapan ve şimdi Orient Institut’e (İstanbul Şarkiyat Enstitüsü) uzun dönemli kiralanmış olan tarihi dernek binasında, 2013 yılından bu yana yenileme çalışmaları yürütülmektedir. Bu arada derneğin envanterinde bulunan çok sayıda kitap, belge, müzik notası ve Schellac plaklarının profesyonel yöntemlerle arşivlenmesi için çalışmalar başlatılmıştır.

Club Teutonia’nın, İstanbul’da yaşayan Almanlar, Avusturyalılar ve Almanca konuşan Türk vatandaşlarından oluşan 50’ye yakın üyesi ile 5 yönetim kurulu üyesi bulunmaktadır.

Kaynak: https://teutonia-istanbul.com

2023 yılı mayıs ayında restorasyonu tamamlanan binaya Orient-Institut Istanbul taşınarak haziran ayında kültürel faaliyetlerine başlamıştır.

‘1873 yılında Galip Dede Caddesi’nde alınan arsaya yeni bir bina yaptırıldı. 1895 yılındaki Beyoğlu yangınında kullanılmaz hâle gelen bina 1897’de yenilendi ve içine restoran, kütüphane, bovling salonu, sahne, müzik ve yemek salonu, oyun, sigara ve okuma odalarının bulunduğu Teutonia binası ortaya çıktı. İstanbul’da Almanca konuşan topluluğun en gözde sosyalleşme mekânı hâline gelen Teutonia’da tiyatro gösterileri, sinema geceleri, koro çalışmaları, sunumlar, balo gibi etkinlikler düzenlendi. I. Dünya Savaşı sonuna kadar ışıltılı günler geçirilen Teutonia mütareke ile birlikte birçok Alman mülküyle beraber işgâl güçlerine verildi ve dernek kapatıldı. 1924 yılında tekrar açılarak faaliyetlerini günümüze kadar sürdürdü.’

Kaynak: Yazıcı, Serkan, ‘Sultanın Saatçisi Meyer Saatlerinin Asırlık Öyküsü’ , Kronik Yay. İstanbul 2.baskı Mart 2023, sf.59

✶ Medya