Antandros
Diğer adıAntandros
KonumTürkiye Balıkesir, Edremit
BölgeTroas
Tarihçe
KuruluşMÖ geç 8. binyıl
Kültür(ler)Roma Dönemi
Sit ayrıntıları
Buluntu(lar)Nekropol, mozaik kalıntıları, yazıtlar, seramik parçaları
Kazı tarihleri1842 (Keşif)
ArkeologlarH. Kipert'in
DurumRestore
Kamusal erişimAçık
2010 yılı Antandros Antik Kent Arkeolojik kazı çalışması.
Antandros antik kentinde darb edilmiş Hemidrahmi kategorisinde olan antik sikke. Sikke ön yüzde Artemis Astyrene portresi, arka tip keçi ayakta üstte soldan sağa ANTA-N lejantı.

Antandros Balıkesirin, Edremit ilçesine bağlı [1]Altınoluk Mahallesi'ne 2 km. uzaklıkta yer alan önemli bir Troas kentidir. Altınoluk beldesi yakınlarındaki mozaikleriyle ünlü antik şehir. Kaletaşı tepesinin batı yamaçlarından yer almaktadır.

Kentteki arkeolojik buluntular MÖ 7-8. yüzyıla kadar uzanmaktadır. Ele geçen buluntuların bir kısmı Bursa Arkeoloji Müzesinde sergilenmektedir. Kazılar sırasında Roma dönemine ait mozaiklerle bezenmiş bir villaya, kanalizasyon ağına ve pek çok lahite rastlanmıştır. Kent özellikle Kaz Dağından sağlanan keresteleri ihraç etmekteydi ve bu yolla zenginleşti. Kentte Afrodit kültü egemendir.

Antandros adı Troia savaşı sırasında da geçer. Troia savaşına da katılan Aeneas, Troia yıkılınca Antandros'a yıkımdan kurtulan insanlarla gelir ve 20 gemi inşa edip denize açılır. Ayrıca Antandros kenti Strabon'un da belirttiği gibi bir süre kuzeyden gelen ve Barbar Konan'ın halkı olarak bilinen Kimmerler tarafından işgal edilmiştir.

  1. ^ "Antandros Antik Kent". Yazı:Yönetmen Tekin Gün-Mootol,Mart 2020. 10 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
✶ Medya