Hacı İbrahim Veli Sultan Türbesi
Şeyh Hacı İbrahim Veli Türbesi, Şeyh Hasan Türbesi, İbrahim Sultan Türbesi olarak da bilinir.
- Tür: Türbe
- Kültür: Hamitoğlu
- Yüzyıl: 14. yy
- Bölge: Türkiye, İç Anadolu Bölgesi, Konya, Akşehir
- Durum: Erişilebilir
Hacı İbrahim Sultan ya da Hacı İbrahim Sultan Veli el-Marûfî, 13. yüzyılda yaşamış sufidir.
Hindistan’daki Belh şehrinden Hamitoğulları Beyliği idaresindeki Akşehir’e geldiği düşünülen Hacı İbrahim Sultan Yesevilik yoluna mensup bulunmaktaydı. Babası Hasan Paşa’nın kurduğu ve kendisine kalan vakıf aracılığıyla yoksullara yönelik hayır işleriyle meşgul olmuş, Akşehir çevresinde Karabulut, Alanyurt, Yeniköy, Yahşihan, Gürnes gibi köylerin kurulmasına öncülük etmiştir.
Hacı İbrahim Sultan Türbesi’nin taç kapısı üzerinde yer alan inşâ kitâbesinin günümüz Türkçesine aktarılmış metni şu şekildedir: “Bu mübarek imâretin inşâsını merhûm ve mağfûr Şeyh Hasan’ın uâgûyoğlu, Allah kendisini gufrâna gark etsin ve cennetlerin ortasında oturtsun, şeyhlerin ve âriflerin melîki, evliyânın haleflerinin hülâsası Hacı İbrahim 1 Zilhicce 771/26 Haziran 1370 yılında emretti.”
Dolayısıyla kitâbesi H. 1 Zilhicce 771/ M. 26 На-ziran 1370 tarihine tekâbül eden türbenin, vakfiyenin tanzîminden (H. 776/M. 1374) beş sene evvel ve Hamidoğulları döneminde Hacı İbrahim’in emriyle yaptırıldığı anlaşılmaktadır. Bu dönemde Hamidoğulları tahtında İlyas Bey’in oturduğu görülmektedir (Uzunçarşılı 2008: 51).
Türbede daha önce yer alan sandukalardan birinin (çalınan sandukanın) Şeyh Hasan’a, birinin Hacı İbrahim’e ve üçüncüsünün de Şeyh Hasan’ın karısına veya Ecem Paşa adlı bir dervişe ait olduğu kabul edilmektedir
Türbe moloz taş ile örtülü bir duvarın çevrelediği avlu içindedir. Dış duvarlar düzgün mermer bloklarla kaplıdır.