Korikos’un Helenistik Çağ’dan önceki tarihi bilinmemektedir. MÖ II. Yüzyıldan itibaren Polis Korikos olarak bilinen ve para basma yetkisi olan kent önce Seleukosların yönetimindedir, sonra Romalılara geçer. Onun ardından bir süre Kilikya korsanlarının neden olduğu huzursuz bir dönem yaşar ve tekrar Roma yönetimine girer.
Langlois (1829 – 1869) , “Eski Kilikya” adıyla Türkçe’ye çevrilmiş olan eserinde Korikos için şunları yazar: “Korikos; bu İsim Yunanca olup Yunanistan’dan gelen koloniler tarafından tesis edilmiştir. … Korikos, Zağferan (safran) demektir. Bu havalide en güzel zağferan yetişmektedir. Romalıların istilâsından evvel, Korikos o derece mühim değildi. Koloni olunca, müstakil idi ve kendi namına sikke (Para) kesilmişti.
… Romalılar, Kilikya’yı bir eyalet yapınca Korikos şehri ehemmiyet kazandı. Çiçeron buranın valisi olmuştu. Sonra Korikos (Solöysi)nin iskelesi oldu. Bizanslı Etyen’in (Etien) yaşadığı devirde bu şehir en mühim iskelelerden biri imiş.”[Eski Kilikya s.22]
Burada bahsedilen Safran, Korikos’un 5 km güney batısındaki Korikos mağaralarında (Cennet – Cehennem obrukları) yetişmekteydi.
Korikos’a ait sikkelerde, başında kent surlarını tasvir eden bir taç taşıyan surlarını gösteriyor olmalıdır. O dönemdeki surlardan günümüzde bir kalıntı görülmemektedir. Sonraki kent suru ise MS IV. Yüzyılın sonlarında yapılmıştır ve nekropol alanını da içine almaktadır.
“Polis” statüsündeki Korikos doğu komşusu Sebaste kenti ile rekabet sonucunda MS III. Yüzyılda “kome” statüsüne indirilir. 260 yılında bu iki kent Sasani Kralı Şapur tarafından fethedilip yıkılır. Sonra tekrar Romalılara geçer ve 395 yılında Roma İmparatorluğu bölününce Korikos Bizans’a bırakılır. IV. Yüzyılın sonlarında Hıristiyanlık devlet dini olarak kabul edildikten sonra Korikos yeniden üstünlük kazanır, ticarette atılım yapar, zenginleşir. Bu durum, doğusundaki Korasion kentinin yeniden inşa edilmesinde ve Lamos nehrinden su temin etmek için Korikos ve Sebaste’ye su kemerleri ve Korikos’ta çok sayıda dinsel yapının inşasında görülür.
V. Yüzyılda Hierokles tarafından anılan Kilikya I (Metropolis Tarsos) kentleri arasında Korikos da vardır. Bizanslı Stefanos Korikos’u Seleukeia bölgesinin en önemli kenti olarak tanımlar. Kent, XII. Yüzyılda Küçük Ermeni Krallığı’nın yönetimine girer. 1361 yılında Karamanlılar tarafından kuşatıldığında Kıbrıs Kralı Peter’in yardımıyla kuşatmadan kurtulur. Kral Peter, Tripolis ve Tortosa’dan yağmalanmış demir kapıları getirtip Kara Kalesi’ne taktırır. O kuşatma vesilesiyle bir kiliseden, gümrük binasının olduğu sütunlu caddeden ve bir mucize ikonundan bahsedilir. Birkaç kez daha kuşatılan kent 1448 yılında Karamanlılar, 1482 yılında da Osmanlılar tarafından alınır.

Kaynak: www.yumuktepe.com — Antik Kilikya Limanları

Korikos
Korykos
Korikos Antik Şehri
KonumTürkiye Mersin, Erdemli [1]
Koordinatlar36°27′49″K 34°9′2″D / 36.46361°K 34.15056°D / 36.46361; 34.15056
Sit ayrıntıları
DurumRestore
Kamusal erişimAçık
UNESCO - Dünya Mirası Geçici Listesi
Denizkalesi

Korykos; Anadolu'nun güneyinde, günümüzde Mersin'in Erdemli ilçesi sınırları içinde yer alan antik bir kent.[1] UNESCO, 2014'te kenti Dünya Mirası Geçici Listesi'ne ekledi.[2]

  1. ^ a b "Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri - TAY Projesi". 15 Eylül 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Eylül 2021. 
  2. ^ "Ancient City of Korykos" (İngilizce). UNESCO. 6 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ocak 2016. 
✶ Medya