1835 (1250) tarihli onarım fermanı bulunan yapının, 1872 yılı tapu kayıtlarında; Aşağı Ermeni Mahallesi, Kilise Sokağı’nda olduğu belirtilen Ermeni kilisesi olduğu düşünülmektedir. Kilisenin yapım ya da onarımı ile ilgili başka bilgi edinilememiştir. 1907’de kapalı iken tekrar ibadete açılıp daimi bir papaza kavuşmuştur. Köyde yaşayanlardan, 20-25 yıl önceye kadar bir görevlisi bulunduğu ve sağlam olduğu öğrenilen kilise bugün bir işlevle kullanılmamaktadır.
Yapı, köyün ortak mülkü olup 5.08.1988 ‘de Koruma Kurulu’nun 260 numaralı kararıyla tescil edilmiştir.

Plan özelliklerine bakıldığında Kilise, kuzey-güney doğrultusunda yerleştirilmiş dikdörtgen planlıdır . Güneyinden girilen yapıda, dışta narteks bulunmamaktadır. Galerinin bugün mevcut olmaması, avludan doğruca naosa geçildiği izlenimi uyandırmakla birlikte, özgün durumunda galerinin altı narteks işlevini görüyor olmalıydı.

Kilise, Tavlusun’da Agios Basileos Kilisesi’nin kuzeybatısında, eğimli bir alanda konumlandırılmıştır. Farklı bir örnek olarak kuzey-güney doğrultusunda yerleştirilen kilisede, eğim nedeniyle batı duvarının büyük bir bölümü toprağa yaslanmıştır . Sokaktan kilisenin güneyindeki avluya geçilir. Avlunun güneyindeki duvar kalıntıları, Mesrobyan Okulu’na ya da papaz evine ait olmalıdır.

Kaynak: İ.T.Ü. Doktora Tezi (Y. Mimar Şeyda GÜNGÖR AÇIKGÖZ)