Deprem Müzesi

Deprem Kültür Müzesi, (Adapazarı Deprem ve Kültür Müzesi), Sakarya'da Adapazarı Belediyesi'ne bağlı olarak 2004 yılında ziyarete açılmış müzedir. Müzenin yapımı 2000 yılında başlamış ve dört yıl sürmüştür. Müze, 17 Ağustos 1999 tarihinde yaşanan Marmara Depremi'nde hayatını kaybedenleri anmak, yaşananlar hakkında bilgi vermek ve ziyaretçileri deprem konusunda bilinçlendirmek amacıyla yapılmıştır[1].

Adapazarı Deprem ve Kültür Müzesi
Açılış2004
KonumSakarya, Cumhuriyet Mahallesi, Kavaklar Caddesi

Müze binası yıkı duvarlar ve eğik kolonlara benzetilerek göçük şeklinde tasarlanmıştır. Bina, fotoğraf, tablo, resim ve belgelerin sergilenebileceği sanat galerisi gibi tasarlanmıştır. Müzede, 1967 ve 1999 yılı depremlerine ilişkin deprem öncesi ve sonrası fotoğraflar sergilenmektedir. Müzenin bir bölümü makinelerle yapay sarsıntı oluşturulacak şekilde dizayn edilerek deprem etkisi yaratılmaya çalışılmıştır. Sanal deprem platformunda 7.4 büyüklüğünde sarsıntının bir benzeri yaşatılmaktadır. Müzede, depremde yıkılan binaların yapım tekniği ile ilgili inşaat malzemeleri hakkında da bilgi verilmektedir[2].

1. ^ "Adapazarı Deprem Ve Kültür Müzesi - Sakarya". 17 Mart 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mart 2024.
  2. ^ "Türkiye'nin ilk deprem müzesi 16 yıldır deprem anını unutturmuyor". 17 Mart 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mart 2024.