1828 yılında İstanbul’da doğan Ahmed Münir Paşa, 1897 yılında Bursa’da vefat etmiş, Emir Sultan Mezarlığına defnedilmiştir. 1891 – 1896 tarihleri arasında Bursa’yı da kapsayan Hüdâvendigâr vilayetinin valiliği görevini yürütmüştür. Valiliği sırasında Bursa’da birçok imar çalışması gerçekleştiren Ahmed Münir Paşa, su kültürüne de önem vermiş ve Ulu Cami etrafına da 3 adet çeşme yaptırmıştır.

Ulu Cami’nin kuzey tarafında, kuzey kapısının karşısında, iki şadırvanın arasındadır. 1895 tarihinde Vali Ahmed Münir Paşa tarafından yaptırılmıştır.

Çeşme, dikine dikdörtgen formlu dört yönden üç dilimli kemerlerle belirlenmiştir. Aynaları, bir çeşit tel kafesle kapatılmış ve ayaklar kabartma mermer çıta ile çevrelenmiştir. Üç dilimli kemerin üzerinde kitabe yer alır. Çeşmenin üzeri ince zarif bir taç kısmı ile sonlanmaktadır. Çeşmenin her cephesi burma sütunlarla ayrılmıştır.

Çeşme de süsleme unsuru olarak, kemer köşeliklerinde bulunan balık pulu motifler, taç kısmındaki stilize palmetler ve çeşme cephelerini ayıran burma sütunlar dikkat çekmektedir. Ayrıca kemer etrafını çevreleyen silmeler de bezemesel bir ayrıntıdır. Çeşmenin üç cephesinde de kitabe vardır. Bunlardan:

Doğu cephesinde; “Hüdavendigar vilayeti valisi Ahmet Münir Paşa’nın hayratıdır”

Batı cephesinde;

“bu çeşme suyunun daimi ebheryan olması arzusuyla sahib-i hayr tarafından ittihaz kılınan,

tedbir-i lede’l- iktiza müracaat olunmak üzere burusa mahkeme-i şer’iyyesine tescil ettirilmistir”

Anlamı: Bu çeşmenin hiç kurumayıp devamlı akar halde olması için hayır sahibince, herhangi bir anlaşmazlık durumunda yetkili çözüm mercii Bursa Şeriyye Mahkemesi olmak üzere gerekli kayıt işlemleri yaptırılmıştır.

Güney cephesinde;

Hazret-i Abdülhamid’e celb içün hayr-i dua – Ulucami havlısında tarhına ettim kıyam.

Hasbeten lillâh Münir bu çeşmenin tarihini – Geldiler kırklar dediler (Kâne miskiyyü’l-hitam) 1313

Anlamı: Hazreti Abdulhamid’e hayır duası etmek için Ulu cami havlusunda temelini atmada ayaktaydım, Allah rızası için Münîr bu çeşmenin tarihini; geldiler kırklar, dediler ki (Sonu misk oldu). 1313 yazmaktadır. (Kaynak: Bursa Çeşmeleri – Ebru Çetinkaya)

Çeşmenin ilk halinde tepesinde bir küçük kubbe bulunmakta idi. Bu kubbe, onarım sırasında kaldırılmıştır.

✶ Medya