Kent günümüzde Çanakkale, Kumkale’nin kuzeyinde deniz kenarında ve antik dönemde Tavolia kentinin batısındadır. Kentten günümüze bir şey kalmamış gibidir.

Doç Dr. Mustafa Demir, Çanakkale Savaşları Tarihi Cilt I kitabında şöyle bahseder;

Aianteion Kuzeybatı Troas’ta, Hellespontos kıyısında, Troia’ya komşu kentlerden biri Aianteion’dur. Boğazın girişinde Sigeion, Aianteion, Rhoiteion ve Ophrineion olarak sıralanan kentler içinde Aianteion ve Rhoiteion’un yerleri devamlı karıştırılmaktadır. Günümüzde Kumkale kasabasının kuzeyinde, Çanakkale boğazı kıyısında, denize doğru uzanan burun üzerindedir. İkinci Dünya Savaşı sırasında yapılan koruyan ve toplardan ötürü Tektop Burnu olarak bilinen burnun doğusunda, son yıllarda yapılmış balıkçı barınağı bulunur. Antik kaynaklarda Troia’lıların limanı olarak geçen Aianteion, ismini Aias için yaptırılmış olan tümülüsten alır. Kumkale’nin kuzeybatısında, Skamandros deltasına bakan tümülüs, Birinci Dünya Savaşı sırasında gözetleme tepesi olarak kullanılmıştır. Pausanias, Aias’ın mezarıyla ilgili Mysiali’lardan naklettiği bilgilerde: mezar tepesini aşan dalgaların Aias’a ait devasa kemikleri ortaya çıkardığını söyler.“ Plinius, Troas kentlerini Ege kıyılarından kuzeye doğru sayarken, “Rhodosluların kurduğu ve Aias’ın mezarının bulunduğu Aianteion” diye bahseder.” Strabon burada ayrıca Aias için bir tapınak ve heykel olduğunu söyler.“ Marcus Antonius diğer birçok anıtla birlikte bu heykeli de Mısır’a götürmüş, daha sonra Augustus tarafından geri getirilmiştir.” M.Ö. 334 yılında, Büyük İskender Aianteion’un biraz yakınında Asya’ya ayak basmıştır. A.Akarca, M.S. 1. yüzyılda kent statüsünü kaybeden Aianteion Rhoteion ile simpolifteia anlaşması yaparak birleşmiş olabileceğini söyler.” Pausanias’ın zamanında Aias’ın mezarı Rhoteion sınırları içindedir. Her ikisi de Oor kökenli olan kentlerin birleşmesinin Troia’nın nüfuzunun genişlemesi olduğu iddia edilir.” Fakat Rhoteion’un M.Ö. 188 tarihinde Troia’ya bağlanmış olması bu iddiayı biraz çürütmektedir. Aianteion, M.S. 5. yüzyıl sonuna kadar Troia’nın limanı olmayı sürdürmüş olmalıdır.
Aianteion tarihte son defa M.S. 324 yılında geçer. yaklaşık yüz gemiden oluşan Licinius’un donanmasıyla, Flavius Julius Crispus’un komuta ettiği iki yüz gemilik Constantinus’un donanması Aianteion açıklarında savaşır. Aianteion’da ilk kazıları Calvert yapmıştır. Calvert, kentin nekropolünde yaptığı kazılarda M.Ö. 6. yüz- yıldan Roma dönemine kadar çeşitli devirlere ait mezarlar bulmuştur.” A Akarca, burada yaptığı yüzey araştırmasında M.Ô. 8. yüzyıldan M.S. 2. yüzyıla kadar çeşitli dönemlere ait seramikler bulmuştur:” Antik yerleşim Tektop burnundan başlayarak güneye doğru uzamaktadır. Araştırmalarda Tektop üzerinde M.Ö. 3. Bin’e kadar giden oldukça eski bir yerleşimin varlığı tespit edilmiştir.