Akpara Kale, Çukurca Köyü’nün kuş uçumu 750 m güneydoğusunda yer almaktadır. Doğanlı Vadisi’nin doğusunda yer alan Akpara Kale, dörtlü bir grup oluşturan kalelerin (Pişmiş Kale, Kocabaş Kale, Gökgöz Kale) kuzeybatısındaki son kaledir. Kalenin kuş uçumu 350 m doğusunda Akpara Deresi, güneydoğusundaki platoda ise diğer kaleler sıralanmaktadır.

Kalenin savunma amaçlı olarak kullanıldığına dair arkeolojik bir bulgu olmamasına karşın bulunduğu konum nedeniyle önemli bir işlevi olduğu düşünülmektedir.

Kalenin batısında yüksek kayaların yer aldığı platolar bulunmaktadır. Akpara Kale, Frig ve daha sonra Geç Antik Dönemlerde kullanım görmüştür. C.H.E Haspels taraıından saptanarak literatüre kazandırılan kale, daha sonra M. Belke tarafından incelenmiştir. 1980’li yılların sonunda ise İtalyan araştırmacı G. de Francovich tarafından tekrar çalışılmıştır.

Yazılıkaya-Midas Vadi’sinde Yer Alan Kalelerin Konumsal İlişkilerinin 2 ve 3 Boyutlu Modellenmesi, Yusuf Polat