Arkeolojik Höyük
Adı: Aktopraklık Höyüğü
Tescil No ve derece: 6176
Araştırma yöntemi Kazı
The address where nature and peace meet
arkeopark

Aktopraklık Höyüğü, Bursa İl merkezinin 25 km. güneybatısında, Nilüfer İlçesi'nin batısında, Ulubat Gölü'nün doğu kıyısında yer alan bir höyüktür. Akçaları Sırtı Höyüğü[2] ve Aktopraklık Mevkii[3] olarak da bilinmektedir.

Akçalar mahallesinde, yüksekliği iki metre olan, 150 x 100 metre boyutlarında bir tepedir. İlk iskanın MÖ 6. binyılda başladığı tahmin edilen höyükte yaşam Bizans çağına kadar devam etmiştir. Höyük alanı 2002 yılında tespit edilmiş ve koruma altına alınarak bir açık hava müzesi haline getirilmiştir. 2004 yılında başlayan kazılar 2020 yılı itibarıyla devam etmektedir.[4][5]

1. ^ "TAY – Yerleşme Ayrıntıları". 30 Mayıs 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Nisan 2012.
  2. ^ "TAY – Yerleşme Dönem Ayrıntıları". 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Nisan 2012.
  3. ^ Turan Efe, I. Eskişehir Bölgesi Tarihöncesi Dönem Araştırmaları ve Önasya Arkeolojisi İçindeki Yeri 3 Nisan 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Sh.: 18
  4. ^ "Aktopraklıkhöyük Açık Hava Müzesi". Bursa Büyükşehir Belediyesi Bursamuze.com sitesi. 14 Nisan 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ekim 2020.
  5. ^ Şahin, Mustafa (Eylül-Ekim-Kasım 2020). "Apolyont'u Tanımak: Kültür Mirası Açısından Uluaba Gölü ve Çevresi". Bursa Günlüğü, 10.