Alay Han
Eski ad(lar)Pervane Ribatı
TürKervansaray
KonumAksaray

Alay Han, 13. yüzyıl Anadolu Selçuklu dönemine ait kervansaraydır.

Aksaray'a 34 kilometre uzaklıkta bulunan han, eğimli arazi üzerinde[1] yaklaşık 2 bin metrekarelik bir alana inşa edilmiştir. Anadolu'da yapılan ilk kervansaray olma özelliğini taşır. 2. Kılıçarslan tarafından yaptırılmıştır. Halen turistik amaçlı olarak kullanılmaktadır. Selçuklular döneminde buraya Pervane Ribatı denmiştir. Alay Han ismi muhtemelen yakında bulunan köyden dolayı daha sonradan verilmiştir.[2]

Alay Han'da 2008 yılında restorasyon çalışmaları başlatıldı. Bu çalışmaların bitmesinin ardından hanın turizme açılması planlanıyor.[3]

1. ^ "Arşivlenmiş kopya" (PDF). 3 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 10 Mayıs 2020.
  2. ^ Anadolu Selçuklu Dönemi Kervansarayları, T.C Kültür ve Turizm Bakanlığı Yayınları,Ankara 2007 "Alay Han" Bekir Deniz, s.73
  3. ^ "Aksaray'daki 9 asırlık Selçuklu kervansarayı restore ediliyor". Anadolu Ajansı. 7 Kasım 2019. Erişim tarihi: 6 Şubat 2024.