Adana Kültür Sanat Merkezi (Tarihi Kız Lisesi Binası), Adana Valisi Abidin Paşa tarafından 1881 -1883 tarihleri arasında Askeriye Rüştiye (ortaokul ) olarak yaptırılmıştır. 1885 yılında subay ve devlet idaresi için yönetici memurların yetişmesini sağlamak amacıyla lise bölümü de eklenmiş ve Adana Mulki İdadi Mektebi adını almıştır. 1908 yılında okulun adı Mekteb-i Sultani olmuştur. Birinci Dünya Savaşı’nda askeri depo olarak kullanıldığından, okul geçici olarak şimdiki Erkek Lisesi’nin laboratuarına taşınmıştır. 1923 yılında ise okul, Adana Lisesi adını almıştır. 1931 yılında karma liseden sadece erkek öğrencilerin öğrenim gördüğü bir lise haline gelmiştir. 1932 yılında ise sadece kız öğrencilerin yatılı olarak öğrenim gördüğü ortaokul ve lise eğitimi verilmeye başlanmıştır. 1993 – 1994 eğitim yılında ortaokul kaldırılmış, 1999 depreminde zarar görene kadar ‘Adana Kız Lisesi’ adıyla yatılı bir kız lisesi olarak eğitime devam etmiştir. 2005 – 2006 yıllarında Adana Valiliği İl özel İdaresi tarafından restore edilerek, 2007 yılında Adana Valiliği Kültür Sanat Merkezi olarak hizmete açılmıştır.