1481-1486 yılları arasında, Amasya Valisi Şehzade Ahmet tarafından babası Sultan II. Bayezid adına; cami, medrese, türbe, imaret, çeşme ve şadırvandan oluşan külliyenin parçası olarak yaptırılmıştır. “L” planlı İmaret caminin doğusundadır. İmaret’in dikdörtgen olan asıl mekanlarının üzeri tonozlarla örtülüdür. Bu mekanların önünde, İmaret’in camiye bakan yüzlerinde küçük kubbelerle örtülü revaklar bulunur. İmarethane’nin büyük dikdörtgen salonu bugün Maket Amasya Müzesi’ne ev sahipliği yapmaktadır. (Kaynak: Amasya Valiliği Şehir Rehberi)

Külliyenin mimarı, aynı zamanda II. Bayezid devri mimarbaşısı da olan Mimar Hayreddin’dir. (Kaynak: Amasya II. Bayezid Camii ve Külliyesi YLT. Sühan Bayraktar)