Amasya II.Beyazid Camii'nin içi

Amasya İkinci Beyazıt Külliyesi, Osmanlı Padişahı II. Bayezid tarafından Amasya'da inşa ettirilen külliyedir.

İkinci Beyazıt Külliyesi, Yeşilırmak kıyısında geniş bir sahada kurulmuştur. Külliyenin birimleri cami, medrese, imarethane, mektep ve köprüden oluşmaktadır. Külliyenin bir bölümü olan köprü Çorum'un Osmancık ilçesinde Kızılırmak üzerinde yer almaktadır. II. Bayezid, Osmanlı saltanatının kendisine nasip olmasının bir şükranı olmak üzere bu külliyeyi inşa ettirmiştir.

Çeşitli tarihlerde Amasya'da meydana gelen depremlerde ve Yeşilırmak'ın taşkınlarında zarar gören cami, her zarar görüşünden sonra tamir edilmiştir. Mektep ise günümüze kadar ulaşamamıştır. Ayrıca sonradan külliyeye Şehzade Osman Çelebi Türbesi ile Muvakkithane eklenmiştir.[kaynak belirtilmeli] 18 hücreli medrese binası günümüzde İl Halk Kütüphanesi olarak kullanılmaktadır.