Amblada (Asartepe), Seydişehir’in Kavak, Kızılca ve Yenice köylerinin orta noktasında tepelik bir alanda yer alan antik bir yerleşim merkezidir. Yani, Yeniceköy’ün kuzeyi, Kavak köyünün batısı ve Kızılca köyün güneyinde yer alır. Bergama Krallığı ile olan yakın ilişkileri ile tanıdığımız Amblada antik kenti, önce Bergama Krallığında daha sonra Amyntas döneminde Galatlar’ın yönetiminde kalmıştır. Roma İmparatorluğu döneminde ise, Galatia ve Lykaonia eyaletlerine bağlanmıştır. Amblada’nın İ.Ö. 1.yüzyıldan itibaren sikke bastırmaya başladığı görülmektedir.112 İmparatorluk devrinde de Commadus’tan (İ.S.176 – 192) Philippus Arabs’a (İ.S.244 – 248) kadar sikkeleri görülmektedir. Bu devirde Küçük Asya şehirlerinin çoğunda bu özenti mevcuttur. Şehirler devrin genel akımına uyarak kökenlerini bir yere dayamak arzusu duymuşlardır. Bu şehirlere Selge ve Sagalassos’tan sonra Amblada’da katılmıştır. Amblada’nın her iki yanında yer alan Kızılca, Yenice ve Kavak köylerinde yapılan araştırmalar sonucunda bu bölgedeki evlerin duvarlarında yapı malzemesi olarak kullanılan malzemelerin Asartepe’den getirildiğini öğrendik. Ayrıca Seydişehir Belediyesi ön tarafında yer alan Şehit Mehmet Uysal Parkında yer alan eserlerin de birçoğu Asartepe’den getirilmiştir.

(Kaynak: Mustafa Çimen YL Tezi, Konya, 2011)

Daha detaylı bilgi için: