Ankara Atatürk Evi Müzesi
Müzenin dışarıdan görünüşü
Toplu ulaşımEGO
Başkentray (Gazi)
Resmî siteResmî site
Atatürk Orman Çiftliği Müdürlüğü bünyesindeki diğer müzeler

Ankara Atatürk Evi Müzesi ya da kısaca Atatürk Evi; Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün, Selanik'te doğduğu evin bir kopyası olarak Ankara'da Orman Çiftliği arazisine inşa edilmiş bir müzedir. Ev; Atatürk'ün 100. doğum yıl dönümü anısına, Ankara Ticaret Odası Yönetim Kurulu'nun 6 Kasım 1980 tarihli toplantı kararıyla yaptırılmıştır. Evin temeli, 1981 yılında, Atatürk'ün manevi doğum günü kabul edilen 19 Mayıs günü saat 17.00'de dönemin başbakanı Bülend Ulusu tarafından atılmıştır. Evin açılışı ise Atatürk'ün ölüm yıl dönümü olan 10 Kasım 1981 tarihinde, Kenan Evren tarafından yapılmıştır.[1]

Ev kopyalanırken gerçeğinin ölçülerine birebir sadık kalınmış, orijinalde olduğu gibi üç katlı ve pembe renkte inşa edilmiştir. Taş merdivenli kapıdan binaya girildiğinde birinci katta taşlık, kiler ve hizmetçi odası; ikinci katta sofa, mutfak, oturma ve misafir odası; üçüncü katta ise sofa, Atatürk odası ve müze odası bulunmaktadır.[2]

1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 7 Şubat 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Şubat 2018.
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 7 Şubat 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Şubat 2018.