Ankara Roma Tiyatrosu
KonumAltındağ, Ankara, Türkiye
Toplu ulaşımEGO
Line M1 (Ulus)
Otopark?Yok
Ankara Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki diğer müzeler

Ankara Roma Tiyatrosu, Türkiye'nin başkenti Ankara'da Altındağ ilçesine bağlı Ulus semtinde Hisar Caddesi ile Pınar Sokak arasında yer alan Antik Roma Tiyatrosudur. Yapım tarihi kesin olarak bilinmemekle birlikte MS 2. yüzyıla tarihlendirilmektedir.[1]

1982 yılında bir inşaatın temel kazısı sırasında bulunan arkeolojik veriler neticesinde 1982-1986 yılları arasında Anadolu Medeniyetleri Müzesi öncülüğünde yapılan kazılar neticesinde ortaya çıkarılan yapı[2] 25 Şubat 1992 tarihinde 1. ve 2. derece arkeolojik sit alanı olarak tescillendi.[3] Yapılan kazılarda tonozlu parados binaları, döşemeli orkestra, seyirci oturma yerleri (cavea), sahne odasından arta kalan temel ve duvarların yanı sıra birçok heykel ve parçaları bulundu.[4][5]

1. ^ "Roma Tiyatrosu". Anadolu Medeniyetleri Müzesi. 25 Aralık 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ağustos 2014.
  2. ^ Sargın, Haluk (2012). Antik Ankara. Ankara: Arkadaş Yayıncılık. ISBN 975-288-886-0.
  3. ^ "ROMA TİYATROSU". Envanter.gov.tr. 21 Aralık 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ağustos 2014.
  4. ^ "Ankara Roma Tiyatrosu". Ankara İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü. 21 Aralık 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ağustos 2014.
  5. ^ Erdoğan, Abdülkerim. Tarih İçinde Ankara (PDF). Ankara: Ankara Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı. ss. 66-67. ISBN 9944-473-07-3. 21 Ağustos 2013 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ağustos 2014.